Vučić kasni godinu dana za idejama Dveri i Boška Obradovića o rekama i MHE

Dveri pozdravljaju optimistična očekivanja meštana Stare planine, da će predsednik Republike iako za to nema nikakve ingerencije, da inicira hitnu zabranu gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima. To je uostalom i naše stanovište, koje je Boško Obradović izneo u parlamentu pre tačno godinu dana.

Sada ostaje da sa građanima budno ispratimo način realizacije zakonskih okvira za zabranu gradnje MHE i još žešće nastavimo borbu da se odbrane reke i u nezaštićenim područjima. Da dokažemo da domaći investitori u ove monstruozne objekte uopšte ne mare za proizvodnju električne energije, već žele da se obogate od „fid in“ tarifa, koje EU odobrava za proizvodnju takozvanih „zelenih kilovata“.




Zakopavanje reke u cev je trajno ubijanje života u široj okolini i mora biti onemogućeno, a dosadašnji izgrednici sankcionisani i naterani da sve vrate u prethodno stanje. Najbolju i nedvosmislenu poruku je poslala baka iz Toplog Dola, koja je na izjavu investitora da će joj dati novac odgovorila: „Sinko, ja bez para mogu da živim, a bez vode ne mogu.“




Dveri ostaju aktivno u očuvanju prirode i odbrani reka od njihovih ubica i uzurpatora, gde god to bilo u Srbiji i ko god da štiti nasilne investitore.

 


Savet za ekologiju Dveri


Prilog: Obraćanje Boška Obradovića na Prvoj sednici drugog redovnog zasedanja 18.10.2018.

PDF dela obraćanja koji se odnosi na MHE

Link ka sajtu Otvorenog parlamenta