Hiperprodukcija lažnih vesti - Ni dno nije granica

Sa naslovnih strana Informera čitaoci uglavnom mogu da se dezinformišu. Dovoljno je samo da pročitaju naslove i da ne otvarajući novine budu izmanipulisani i prevareni.

Negativan stav prema Bošku Obradoviću i Dverima ubedljivo se najčešće iznosi, a nikada nije objavljena niti jedna vest koja objektivno izveštava o aktivnostima Dveri. Na isti način se pomenuti odnose i prema ostalim članicama SZS i njihovim liderima čime svakodnevno krše Kodeks novinara Srbije. I pored toga redovni su dobitnici novca, kako na konkursima tako i putem javnih nabavki, što ukazuje da se iznošenje laži nagrađuje od strane vladajućeg režima.


Jedno od osnovnih prava čoveka, pravo na  dostojanstvo i  poštovanje njegove ličnosti je ozbiljno ugroženo u slučaju Boška Obradovića. Krivičnopravna zaštita je nužna. Upravo dekriminalizacijom klevete i bagatelnim kaznama za uvredu otvorena je mogućnost tabloidnoj štampi da bez ikakve odgovornosti konstantno čašćava Boška Obradovića i Dveri pogrdnim nazivima da su nasilnici, fašisti, jadnici i pederi.


Polazeći od ustavnopravnog poretka, države vladavine prave, Ustava RS, Zakona RS, glavni urednik tabloida Informer mora da odgovara za čitav niz krivičnih dela i da služi višegodišnju zatvorsku kaznu. U skladu sa Krivičnim zakonikom RS i Zakonom o javnom informisanju i medijima, Dragan J. Vučićević mora da odgovara za iznošenje nacionalne, rasne i verske mržnje, za iznošenje ličnih i porodičnih prilika, za uvredu, za zlonamerno izveštavanje i obmanjivanje javnosti koje za posledicu imaju ugrožavanje bezbednosti kako svih članova Dveri tako i Boška Obradovića lično, uključujući članove njegove porodice.


Narušavanje ugleda i časti jedne ličnosti, delo je najmanje težine, imajući u vidu sve što je učinio Vučićević. Zato, ostajemo pri tvrdnji da će odgovarati za sva nepočinstva prema ovom narodu, što je jedan od preduslova za uspostavljanje pravne države u punom smislu reči. Zakon mora direktnom krivičnom odgovornošću novinara stati na put ovakvom izveštavanju kakvo je rešenje i u uporednom zakonodavstvu.

 


Savet za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Srpskog pokreta Dveri