Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ветерани нису социјални случајеви, они су наши живи хероји!

Српски ратни ветерани-борци почели су протест симболично на дан 5. октобра 2019. године. Више година указују на тежак положај и многе нерешене законске препреке, али како ништа од тада до данашњег дана није урађено, одлучили су се на корак да још једном буду „под ведрим небом“, поново у борби али сада за минимум поштовања њихових живота и рана које су добили бранећи своју земљу, своју Србију. Свој протест су најавили и послали захтеве за пријем код председника и код свих релевантних институција које могу да реше њихове нагомилане проблеме.

Проблем са којим се сусрећу је што су постали социјални случајеви, што им нису обезбеђени ни основни услови за лечење, а и уопште за живот, то што су заборављени  и што су препуштени сами себи и својој судбини.

Указали су нам да предложени Нацрт Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова породица има превише недостатака да би могао као такав да буде усвојен. Кроз јавну расправу у више градова Србије ратни ветерани и инвалиди рата указивали су на пропусте том Нацрту и доставили су све примедбе у законском року, али на жалост ниједна примедба и предлог нису прихваћени од стране власти и надлежног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања које води министар Зоран Ђорђевић.

Српски покрет Двери поштује све жртве које су ветерани, инвалиди, а посебно погинули и њихове породице поднели да би наша деца сада мирно спавала. Подржавамо протест ветерана и инвалида рата и подржавамо све њихове предлоге и захтеве које су упутили председнику државе и другим надлежним институцијама. Оштро осуђујемо ситуацију у којој су најбољи међу нама доведени у ситуацију да се, уместо као хероји, третирају као социјални случајеви, да председник Србије Александар Вучић „нема времена и не жели да их прими и саслуша“ ни после 15 дана спавања у парку, да све телевизије са националном фреквенцијом ћуте, да телевизија РТС није хтела да прими ветеране иако су дошли најтежи инвалиди до њихових врата. Обезбеђење на улазу у РТС  их је вратило и тражило писани захтев.

Мумијска телевизија РТС, која се налази на стотинак метара од Пионирског парка, не види и не жели да види све шаторе разапете испред Андрићевог венца, поред самог председника, и не види и не сме да види ни инвалиде, ни болесне, ни већ уморне борце који ту  данима спавају на отвореном, иако је свима њима здравље увелико нарушено још из периода док су били на бранику отаџбине. И није само телевизија РТС та која не сме да извештава о протесту ветерана и инвалида, ни све остале телевизије са националном фреквенцијом нису и не смеју да говоре о томе у својим емисијама, а ни дневне новине. Потпуни мрак по питању слободе медија се види на делу.

 

Захтеви које су ветерани и  инвалиди упутили су следећи:

  1. Предлог нацрта закона о борачко-инвалидској заштити да се повуче из процедуре, да се понови расправа и да се формира нова радна група;
  2. Посттрауматски стресни поремећај – ПТСП и остале болести које ПТСП проузрокује – да се скине досадашње ограничење од пет година за остваривање борачко-инвалидских права;
  3. Дан ратних ветерана на Видовдан да се обележава као државни празник;
  4. Борачки додатак за ветеране до 60. године живота, а после 60. године борачка пензија, без обзира на материјални и социјални статус;
  5. Националне пензије за све ратне војне инвалиде и породице погинулих бораца;
  6. Да се формира посебно борачко министарство и да министар буде доказани ратни ветеран;
  7. Да се доказаним дезертерима укину сва борачка права.

До испуњења захтева ветерани и инвалиди остаће у Пионирском парку. Иако их до сада  нико од надлежних и оних који су на власти (и који једино могу да им помогну) није видео ни чуо, иако о томе не пишу и не извештавају новине и телевизије, они храбро држе своје положаје и не одустају јер „нема назад, назад је Србија која се брани“. И тада и сада.

Позивамо све добронамерне људе да дођу и подрже најбоље међу нама и да у разговору са њима сазнају о неопходној помоћи која им је потребна и помогну у оквиру својих могућности .

 

Радмила Васић

Потпредседница Савета жена СП Двери

Члан ГО СП Двери

[ngg src=“galleries“ ids=“10″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: