Српски Покрет Двери - Лого
Search

Једно у низу бескрајних, испразних и лажних обећања Вучићеве власти је обећање његове узданице Синише Малог, да ће се повећати зараде у јавном сектору. Нагледали смо се на свим Вучићевим телевизијама како се плагијатор наобећавао да ће се реално повећати плате у јавним предузећима, јер су финансије стабилне и пара има. И када се требало прећи са речи на дела, десила се нова обмана.

Наиме, покренута је иницијатива Синдиката запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, дописом број: 066/2-19 од 24. септембра 2019. године упућеним председници владе Ани Брнабић и дописом број: 066/7-19 од 3. октобра 2019. године упућеним министру финансија Синиши Малом. Горњим дописима достављен је захтев за увећање зарада запосленима у комуналној делатности за најмање 13%. Захтев синдиката утемељен је, између осталог, и чињеницом да је од 2014. године комунално-стамбеном сектору умањена ионако ниска зарада за 10% оним чувеним Законом о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава.

На такву синдикалну иницијативу одржан је састанак у Београду у ул. Кнеза Милоша 20, дана 30. септембра и 2. октобра 2019. године, на коме су присуствовали:

На састанку су представници Министарства финансија истакли да ће горепоменути Закон о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава престати да се примењује од 1. јануара 2020. године, те да ће се плате запосленима у овом сектору „увећати“ за онолико колико су тим истим законом тада отете. Плате ће се практично вратити номинално на ниво из 2014. године.

Пошто је Министарство финансија одбило захтев Синдиката, дана 3.октобра 2019. године Синдикат запослених у комунално-стамбеној делатности Србије, незадовољан игнорантским односом Вучићеве владе, донео је одлуку којом захтева да се зараде запослених у комуналном сектору повећају за најмање 13% у 2020. години, уз ултиматум да ће, у случају неприхватања истог, ступити у генерални штрајк до коначног испуњења захтева.

Српски покрет Двери подржава оправдано незадовољство запослених у комуналним делатностима, посебно што у том сектору људи обављају послове који су незаменљив услов живота и рада становништва. Такође се солидаришемо са ставом комуналаца широм Србије да су при сваком повећању зарада у јавном сектору они били изостављени без законског основа.

Позивамо Синдикат комуналаца да буде доследан у својим захтевима, да служи својим радницима и да не подлегне коруптивним утицајима лоповске вучићевске власти, и само тако и тада ће имати подршку Српског покрета Двери. А раднике у комуналном сектору безрезервно и у свему подржавамо.

 

ГрО Двери Нови Сад

(foto: FoNet, Zoran Mrđa)

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: