Српски Покрет Двери - Лого
Search

У два наврата, 11. септембра и 10. октобра, са званичног рачуна Српског покрета Двери опљачкано је укупно осам милиона динара буџетских средстава намењених за наш политички рад.

Ову пљачку је извела предузетничка радња Студио за дизајн „Мир“ из Црепаје активирањем меница које је могла добити једино од бившег директора Двери који је злоупотребио службени положај. Наиме, ова фирма је у власништву супруге Драгана Манића, бившег члана Интернет тима Двери, који је заједно са бившим директором искључен из чланства у Српском покрету Двери. Важно је нагласити да у евиденцији у пословним књигама Двери нема ових меница, нема нарученог посла, нема запримљених и прокњижених фактура за плаћање, нема опомене за исплату дуга пре активирања меница – каже за Данас Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери и додаје да су Двери Вишем јавном тужилаштву у Београду 1. октобра поднеле „кривичну пријаву против свих поменутих учесника у овој тешкој крађи“.

 

*Значи није било меница?

– У изводу отворених ставки на дан 31. децембра 2018. године стоји потписано од обе стране да Српски покрет Двери нема никаквих дуговања према овој фирми са којом је ранију сарадњу договарао бивши директор у области интернет маркетинга. Ако томе додамо и да су – испоставило се кроз нашу истрагу – поменуте менице заведене у банци 2016. године, а поменута фирма регистрована тек 2017. године – из свега овога је очигледно да је у питању удружена криминална операција.

 

*Ко је бивши директор Двери који је пустио лажне менице?

– Бивши директор Двери Слободан Димовић напрасно је поднео оставку на место директора и нестао у фебруару ове године. Пре тога годинама је био предмет режимских притисака кроз истраге разних државних органа: УКП, ДРИ, Тужилаштва, Министарства за државну управу, Агенције за борбу против корупције… Нема другог објашњења: или су га купили и нечим уценили, или је од учлањења у Двери био режимски спавач, који служи за активирање у специјалним приликама. Иначе, реч је о бланко меницама за које никада није био овлашћен ни од кога у Дверима да их има, као што приликом примопредаје дужности новом директору није предао поменута менична задужења Покрета. То све говори да је овај сценарио пљачке био много раније припремљен а тек сада активиран, јер је процењено да сада може да нанесе највећу штету Дверима.

 

*Коме сте све пријавили да вам је рачун испражњен?

– Не само да смо поднели кривичну пријаву надлежном Тужилаштву, већ смо о свему обавестили НБС, МУП, Државно веће тужилаца, Високи савет судства, Министарство финансија два пута, као и Привредни суд у коме смо још 27. септембра покренули тужбу за надокнаду штете и затражили доношење привремене мере којом би наша опљачкана средства била замрзнута до окончања судског поступка и којом би била заустављена даља пљачка на исти начин. Привредни суд ћути већ три недеље иако је ово ургентна мера коју су обавезни да одмах донесу како би се спречио даљи криминал. Судија Мирјана Гитарић је најпре заказала рочиште за 21. октобар, а онда се суд напрасно прогласио ненадлежним и на тај начин – избегавањем да поступи – директно постао саучесник у овом лоповлуку. Писали смо и председнику Привредног суда Јовану Јовановићу тражећи хитан састанак, али узалуд. Нама је јасно да читава државна администрација која је под контролом актуелне власти асистира и штити учеснике овог криминалног подухвата у циљу урушавања Двери, за шта ће и сви надлежни такође морати да одговарају. Поставља се питање где то у свету би све државне институције ћутале на отворену пљачку једне парламентарне политичке странке, посебно имајући у виду да су у питању државна буџетска средства која су покрадена?

 

*Да ли то значи да Двери неће имати ама баш никаква средства за кампању бојкота?

– То значи да нам је отето све што смо уштедели за ове три године парламентарног рада и што смо сачували на рачуну за кампању бојкота. Такође нам се сада сваког 10. у месецу скида све што редовно добијамо из републичког буџета на основу парламентарног статуса. Нема другог објашњења сем да је у току спровођење налога који је владајући режим добио од Александра Вучића, који је у свом необичном и ничим изазваном обраћању у паузи заседања ГС УН у Њујорку поручио да су „Двери укинуте“ и да Бошко Обрадовић више није Двери. Овако крупна криминална дела нико не би смео да чини без заштите БИА и обећања власти да ће бити ослобођени од кривичне одговорности. Интересантан доказ у прилог овој тврдњи је да су пљачкаши за адвокате узели адвокатску канцеларију Александра Ђорђевића, бившег шефа БИА, исту ону која заступа и фабрику Крушик у скандалозном случају против узбуњивача Александра Обрадовића из Ваљева, као и оптужене из групе Дарка Шарића.

 

*Због чега би некоме било у интересу да отме и вашу Фејсбук страницу?

– Неовлашћено нам је преузет читав Фејсбук систем који смо градили осам година. Поред главне званичне Фејсбук странице Српског покрета Двери, која има преко 170.000 пратилаца, онемогућен нам је приступ скоро свим страницама градских и општинских организација Двери на Фејсбуку. Ја не могу да приступим ни мојој личној Фејсбук страници. Поднели смо још прошле недеље пријаве Тужилаштву за ВТК и Одељењу МУП-а за високотехнолошки криминал, али ништа. Чекамо одговор и од Фејсбука.

Ово је такође озбиљно криминално дело узурпације наше интернет имовине у коју је много уложено. Ово је исто тако део Вучићеве операције укидања Двери, јер ако останете без финансијских средстава за рад и јединог озбиљнијег медијског прозора у свет кроз који можете да изнесете своје политичке ставове – како уопште онда можете да се бавите политиком? Јасно нам је шта се овим жели постићи али се нећемо поколебати и нећемо одустати у нашој опозиционој борби да што пре угледамо крај овог ненормалног, криминалног и лоповског Вучићевог режима.

 

*Зато би владајућем режиму одговарао ваш испражњени рачун?

– Одговор је једноставан: на овај начин се једна од водећих опозиционих политичких организација оставља без икаквих средстава за текући политички рад. Ако се узме у обзир да су Двери једна од најактивнијих антирежимских опција на протестима, у медијима и на терену широм Србије – онда је мотив владајућег режима да заустави наше деловање очит.

 

Извор: Данас.рс

Фото: ФоНет/ Ненад Ђорђевић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: