Српски Покрет Двери - Лого
Search

Бојкот редовних парламентарних и локалних избора у Србији на пролеће идуће године нема алтернативу, јер је у постојећем медијском мраку и условима „убијања“ демократије у свим сегментима српског друштва од стране владајуће СНС опозиција у положају комунистичке илегале, већинско је мишљење на другој трибини из серијала грађанског активизма коју је у четвртак 17. октобра организовао Тим за развој и интеграције уз помоћ Фонда за отворено друштво.

Саша Стојковић, главни уредник Инфо Врањских и водитељ трибине, потенцирао је „да је циљ трибине да се чује глас грађана, јер је Србија у озбиљним изазовима на које је тешко дати одговоре“.

– Владајућа СНС није слуга државе, већ се поставља као држава, па грађани траже одговор на питање бојкот избора или не у друштвеним условима који не допуштају равноправну изборну трку, али и одговор на још једно питање, шта се добија а шта губи бојкотом или изласком на изборе – рекао је Стојковић.

 

Гост трибине Нела Димитријевић, потпредседница Градског одбора Демократске странке у Врању, била је категорично за бојкот избора.

– У постојећим друштвеним условима бојкот нема алтернативу, јер је опозиција у положају комунистичке илегале, а грађани у стању безнађа, па се неизласком на изборе шаље порука да у Србији живимо у једноумљу и да у земљи нешто није како треба – рекла је Нела Димитријевић.

 

 

Сличан став изнео је и други гост на трибини, Милан Михајловић, члан Председништва Српског покрета Двери и председник Градског одбора ове странке у Врању.

– За компромис са СНС-ом је касно, зато је наш став и коначна одлука да не излазимо на изборе, јер је минимум девет месеци пре избора да се ослободе медији и отвори информативни програм за истину о друштву у коме живимо. Одлуку у бојкоту нисмо лако донели, јер странке постоје због избора, али ми од 2012. године, од доласка на власт у Србији СНС, указујемо на изборне неправилности – напоменуо је Михајловић.

 

У дијалог на трибини укључила се Јелена Стојковић, новинарка Вечерњих новости.

– Излазак на изборе је наше право, бојкотом нам се то ускраћује – констатовала је Стојковићева.

 

Новинарки Новости је реплицирао Милан Михајловић из Покрета Двери.

– Бојкотом се боримо за изборе, да грађани остваре своје право, али у равноправним условима, због чега смо у циљу тестирања изашли на изборе у Лучанима и уочили бројне неправилности, зато је овај бојкот у ствари борба за изборе – устврдио је Михајловић.

 

Нела Димитријевић је поручила „да не смемо потценити грађане“, а Ивица Петрушевић, председник Окружног одбора Нове Србије у Врању, упозорио је „да се треба борити, јер смо далеко од нормалних избора“.

– Нова Србија изласком на изборе жели да онемогући Вучића да у будућем парламенту добије двотрећинску већину и мења Устав земље. Морамо се борити, али треба да се зна ко је опозиција, а ко то није! Зар ћемо да се предамо без борбе – закључио је Петрушевић.

 

Водитељ Стојковић је тада запитао „како енергију грађана показати на изборима“ и апеловао „да се регуларним путем учини нешто цивилизовано“.

 

 

Горан Смиљковић се такође заложио за бојкот избора, полазећи од чињенице „да је све урушено у земљи и када су сви медији са националном фреквенцијом потпуно затворени за опозицију“.

– Мислим да је питање свих питања како смо од Ђинђића дошли до Вучића – запитао је Смиљковић.

 

Предраг Станојковић из СДС-а оценио је да „млади беже зато што су стављени пред свршен чин, или бити у СНС и добити какав-такав посао, или правац иностранство“, Вељко Митић из СРС се изјаснио против бојкота избора, а Игор Андонов из СДС-а је поручио „да бојкот не представља ни издају ни предају, једино треба допрети до грађана у активној кампањи бојкота, јер овакав медијски мрак није забележен у историји“!

– Мислио сам да је СПС највеће зло на земљи, али их је СНС превазишао – убеђен је Андонов.

 

На крају трибине, учесницима се захвалио Михајло Стојковић, директор Тима за развој и интеграције, и позвао присутне да помогну напоре ове организације у кампањи грађанског активизма.

Трибина је одржана у незавршеним просторијама Тима за развој и интеграције које су од једног броја учесника одмах проглашене за „слободну територију на подручју ‘окупираног’ Врања“!

 

С. Костић

ГрО Дери Врање

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: