Српски Покрет Двери - Лого
Search

Загађење ваздуха у Бору које производи Топионица под управом компаније Зиђин од почетка године прелазе све границе дозвољеног а надлежне институције одговорност пребацују једна на другу и не реагују. Да ли ово ћутање институција значи да су за ову власт битније стране компаније и њихов профит од живота сопствених грађана?

Наиме након преузимања Топионице у Бору од стране кинеске компаније Зиђин поново почињу аеро-загађења и ноћу и у преподневним сатима, нарочито ујутру када деца иду у школу. Аерозагађења прелазе и 2000 и 3000 микрограма по метру кубном сумпор диоксида, а дозвољена сатна вредност је 350, док просечна дневна не сме да прелази 125 микрограма. Поред тога ту су и много опасније ПМ10 и ПМ2,5 честице које су невидљиве, а лепе се за плућа као и присуство тешких метала: кадмијум, никл, жива и арсен. Деца и одрасли имају проблема са респираторним органима, а има само један дечији пулмолога у околини.

Такође, компанија Зиђин је купила осим РТБ Бор (67% власништва) и рудно налазиште злата Чукару Пеки (100% власништва), који се налази на атарима села Метовница, Брестовац и Шарбановац, где мештани тек наилазе на проблеме услед минирања и истраживања пуцају зидови кућа и штала. Грађани су организовали неколико протеста, и чак у току једног протеста преспавали у згради борског округа чекајући инспектора за заштиту животне средине. Међутим адекватно решење није нађено. Надлежни перу руке од одговорности, а компнија пребацује одговорност на бивше руководство и тврди да жели да реши проблем али без смањења производње.

 

Зато је јако битно да грађани Бора добију одговоре на следећа питања:

 

ОО Двери Бор

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: