Српски Покрет Двери - Лого
Search

Прва политичка организација, која је реаговала на вест о рушењу објеката у улици Браће Радића пре месец дана, био је  Српски покрет Двери у Суботици. То је из неког разлога ипак промакло медијима, па је реакција и саопштење објављено тек сутрадан једино на интернет порталу „Слободна Суботица“. То је слика и прилика Суботице где уз свесну или ненамерну помоћ локалних медија, инвеститори у спрези са локалним властима обликују град Суботицу по сопственој визији, а не како би то било на корист града и његових грађана.

Двери су изнеле јасан став да се државна имовина и државне одлуке морају поштовати и наставићемо да инсистирамо на утврђивању одговорности за бесправно рушење куђа које су биле под заштитом државе. Истини за вољу, реакција Двери, ма колико редукована и са закашњењем била објављена, ипак је успешно покренула лавину питања и скренула пажњу јавности.

Одговорни из Међуопштинског завода за заштиту споменика су се определили да постану заштитник кривичних дела и незаконских радњи. Својом одлуком о дозволи рушења заштићених објеката, одговорна лица из Међуопштинског завода за заштиту споменика, постављају се изнад државе Србије, а на директну штету грађана.

Ако је постојала одлука – писано упозорење од стране Републичког завода за заштиту споменика да се заустави рушење заштићених објеката, зашто Међуопштински завод није поступио по том решењу? Процедура евидентирања непокретност   није извршена у законском року, већ са закашњењем, али то не умањује одговорност и кривицу одговорних у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе. Постоји оправдана сумња на корупцију великих размера .

Очекујемо реакцију тужилаштва, судства, Владе Републике Србије и Агенције за борбу против корупције, подношење кривичних пријава против одговорних појединаца, уз обавештавање јавности.

Пројекти и планови се прилагођавају жељама инвеститора, а они задужени у градској кући у тишини, готово тајно легализују кроз локални парламент. Опозициони одборници су постали икебана, корисна локалној власти.

Грађанима Суботице и широм Србије је потребно буђење, јер веома мало знају о размерама лоповлука локалне власти. Медији оклевају да износе јасну истину и тако погоршавају ситуацију. Неинформисани и незаинтересовани грађани се веома лако могу пробудити у граду који не препознају.

Ако желимо да се изборимо за слободу медија, владавину закона пред којим ће сви бити једнаки, свима нама, буђење је преко потребно.

Градска организација Двери у Суботици

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: