Српски Покрет Двери - Лого
Search

Држава се не бави производњом и стварањем нове вредности, већ прерасподелом новца пореских обвезника и грађана Републике Србије. На основу закона и ове чињенице имамо право на контролу буџетских средстава.

        Пројектовани буџет за 2020. годину није развојни ни социјални већ предизборни, јер 62 милијарде динара је предвиђено за повећање плата, док 57 милијарди динара за капиталне инвестиције. Кроз НИП се припрема режимска и страначка пљачка.

Буџет се заснива на расту БДП за 2020. од 4%, што је потпуно неизвесно.

Оно што је извесно је да ће линеарно једнократно исплаћени износ од 5000,00 динара пензионерима, као и повећање плата у јавном сектору „појести“ поскупљење електричне енергије које ће проузроковати раст цена роба и услуга и самим тим обезвредити најављени номинални раст плата и пензија.

Најављено повећање у јавном сектору није одрживо, јер реални сектор, посебно домаћи  привредници и предузетници који пуне буџет су оптерећени фискалним и парафискалним наметима и изложени нелојалној конкуренцији Вучићевих страних инвеститора.

Сматрам да је потребно што пре смањити намете привреди и бар изједначити услове привређивања, како за домаће тако и за стране привреднике и инвеститоре.

Срамна је одлука Министарства финансија да смањи за свега 0,5% порез на зараде, јер то неће растеретити ни подстаћи домаћу привреду.

Када су у питању буџетска средства пројектована за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде опредељено је 51 993 012 000,00 што је за 4,8% мање него за прошлу 2019 годину. Овде је закон грубо прекршен, јер је предвиђено да 5% БДП износи буџет за пољопривреду, а он је за око 6 милијарди динара мањи од законом предвиђеног.

Осим тога од 2012. па до ове 2019. године ресорно министарство у потпуности није реализовало буџет ни једне године, већ годинама уназад је од 8-10 милијарди динара преносило дуг, који је морао бити исплаћен у наредној години, тако да  буџет није 52 већ од 42-44 милијарде (у зависности од године). Напредњаци су пред долазак на власт обећали да ће буџет када они дођу на власт бити 5% БДП и да ће сваке следеће године подизати буџет за 1,0% БДП до коначних 10% БДП-а.

Посебно је интересантно пројектовање буџета на приходној страни :

1) Повећање царина за 5 милијарди динара, што говори о јачању увозничког лобија и страних инвестиција.

2) Повећање акциза за 9,8 милијарди, што говори да неће бити појефтињења акцизне робе, већ напротив.

Занимљива су и нека задужења, између осталог за:

1) Аутопут Ниш-Мердаре 85 милиона евра.

2) Паметна електрична бројила 40 милиона евра.

Пројектовано буџетом је и то да је држава по основу негативних судских спорова предвидела исплату од 200 милиона евра, што је готово идентично буџету за просвету.

 

Милован Јаковљевић, потпредседник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: