Трг ослобођења у Пожаревцу постаје посебно актуелан пред Нову годину. Они који живе у овом граду знају и зашто. Погађате,… са нестрпљењем се очекује шта је власт смислила као новогодшње изненађење за суграђане.

Сваке године Пожаревац постаје чувен, ако ни по чему другом, онда по критикама на рачун власти али и недужне јелке која треба да улепша трг и град. Не изненађује што се власт критикује јер то је и нормално а и потребно, али јадна и недужна јелка, која је ту због нас…
Али, чини се, никада јелка није била чуднија него ове године. Рећи ће многи: “Па то и није јелка! То је вигвам.“
Власт ће рећи да је то мултимедијална инсталација Реч је о конструкцији са платнима и пластичним плочама на којима би требало да се пројектују видео садржаји. Вау… Да би се избегло „кићење“ недужне јелке погрдним називима које ни једна јелка не заслужује, власт у Пожаревцу се испрсила и из касе издвојила за јелку, пардон неку инсталацију, конструкцију, шатор и пратеће украсе… 9.700.000,00 динара… ваууу… И нама поново не ваља! Боже, па какав смо ми то народ?
 
Полемика се води и преко друштвених мрежа и уживо. Сви коментаришу, а коментари су, чини се, никада негативнији. Када надалеко чувену „Живадинку“, замени мултимедија, лудило технологије, са пројекторима и свакавим чудима,
да ли је оправдано неприхватање и негодовање. Да ли је потребно похвалити настојање челника града да од града са најружнијом јелком у Европи прерастемо у град који не заостаје од градова који не жале пара да оките град? 
9.700.000,00 динара! Боже, па какав смо ми то народ?
Нова година је време за радост. Време за сјај. Време да заборавимо ружно из одлазеће године и дочекамо радосно надолазећу годину. Али да ли се то може празних стомака? Из којих резерви да извучемо срећу и радост када многи покушавају да извуку остатке хране са дна контејнера? Како да се радујемо када нас гурате у аутобусе и ограђене торове да бисмо аплаудирали? Како да се радујемо када нас малтретирате и уцењујете отказима и када тражите потпуну послушност? Како да се радујемо када не ради скенер и ултразвук?  Како да се радујемо када за болесну децу се сами организујемо и скупљамо помоћ?
Џаба вам и сјај и луксуз, ви сте нас одавно одвели на дно.
Схватите већ једном да је народ све схватио. 
 
Ана Будимировић Кићановић, потпредседник ГрО Двери Пожаревац