Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је поново ухваћен у лажи. Овога пута то није сумњива факултетска диплома и још сумњивији магистарски рад, већ директна лаж да град Чачак не планира насељавање миграната у будућности. Питамо градоначелника зашто лаже и шта онда значи то што је скупштина града Чачка на седници одржаној 26. марта 2018. године усвојила „Локални акциони план за унапређење положаја миграната у потреби без утврђеног статуса и тражилаца азила на територији града Чачка за период од 2018-2021. године“ (видети: Службени лист града Чачка, број 6, 27. март 2018, стр. 356-383)?

Да ли је на овај начин локална власт СНС и СПС створила услове за насељавање миграната и прављење мигрантских центара у Чачку? Због чега би уопште градска скупштина доносила једну овакву одлуку која важи за наведени период до 2021. године ако се ништа не планира по питању збрињавања и насељавања миграната?

Уосталом, у својој изјави поводом покренуте петиције Двери против мигрантске политике локалне власти у нашем граду, Тодоровић отворено говори да ће за мигранте у Чачку обезбедити збрињавање у одређеним установама и за то имамо договор са међународним институцијама“?!? Постављамо следећа директна питања градоначелнику Чачка:

  1. О каквом „збрињавању“ миграната се ради?
  2. У којим „установама“ планира да их „збрињава“: Центар за социјални рад, напуштене касарне, откупљена напуштена сеоска имања, сеоски домови културе…?
  3. Са којим „међународним институцијама“ има договор?
  4. О каквом се „договору“ ради и зашто грађани Чачка ништа не знају о том договору?
  5. Да ли је у питању договор попут уговора Владе Србије о враћању свих миграната у Србију који не добију азил у Аустрији, о чему је јавно недавно говорио бивши министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кицкл?
  6. Када је Милун Тодоровић питао грађане Чачка о томе да ли желе „збрињавање миграната у одређеним установама“ у нашем граду и ко га је и када овластио да то договара за међународним институцијама у наше име?

После рушења култног места у Чачку – биоскопа „Сутјеска“ и изградње додатног спрата на приватној згради на месту бившег биокопа „Сутјеска“ противно урбанистичким и грађевинским дозволама, поклањања имовине града немачкој компанији, гашења ФК Борац и еколошке катастрофе на реци Морави, након скандалозне изјаве и честитке младима да могу да се селе „за почетак у Београд, а касније диљем Европе и света“, ово је само још један у низу крупних скандала због којих Милун Тодоровић треба хитно да поднесе оставку.

Александар Танасковић, Председник одборничке групе Двери у скупштини града Чачка

Фото:ЕпицентарПресс