Српски Покрет Двери - Лого
Search

Ко из врха државе је штитио „Јовањицу“?

     Ко би пре неколико месеци рекао да је домаћи филм „Јужни ветар“ (2018), емитован ових дана премијерно и у новогодишњем филмском програму на РТС, написан по истинитом догађају? Ко би рекао да је владајућа СНС направила чак и филм о себи и својим криминалним активностима?

Наиме, филмска радња „Јужног ветра“ хируршки прецизно приказује сарадњу између мафије, полиције и политичког врха државе у међународној трговини дрогом која долази из Турске и Македоније. Шеф мафије Голуб има своје људе у врху Одељења за наркотике у Полицији који завршавају све што треба за криминалне интересе. Међутим, све то не би могло без подршке са врха државе која заправо стоји иза уносног посла трговине дрогом. Када полицијски инспектор Ступар процени да се мафијашки шеф Голуб превише осамосталио и осилио да је почео да квари посао држави, он одлази на састанак са „оним горе“ од кога тражи дозволу да замени непослушног вођу мафије. Кључно питање је ко је „онај горе“ кога игра Александар Берчек, окружен војним безбедњацима, који са врха државе диригује и радом полиције и активностима криминалног миљеа?

      У нашем случају домаћа стварност је превазишла филмску причу. Овде не само да тајна служба деценијама контролише међународну трговину дрогом већ су прешли и на производњу дроге на нашим просторима. Тако је пољопривредно добро „Јовањица“ крај Београда искоришћено за прављење највеће плантаже марихуане у Европи. Ово, наравно, не би било могуће без подршке и заштите државе. То признаје и председник СНС Александар Вучић који каже да је „Јовањица“ имала заштиту одређених људи из БИА, МУП-а и Војске Србије. Још увек нисам добио одговор на питање да ли је приликом открића плантаже марихуане на пољопривредном добру „Јовањица“ узета изјава од пуковника полиције Милана Кендије на околности да се са значком МУП-а представио као шеф обезбеђења на овом приватном имању, а још је активан у тзв. Петој управи односно јединици за обезбеђење личности и објеката?

Посебна је занимљивост да се на крају филма међу именима оних којима се продуценти и редитељ „Јужног ветра“ посебно и искрено захваљују на прва три места налазе најпре Предраг Колувија и Драгомир Петронијевић, ухапшени власник „Јовањице“ и његов кум члан градског већа у Београду из редова СНС, а затим и Александар Папић, контроверзни бизнисмен и особа од највећег поверења Небојше Стефановића кога је, између осталог, министар полиције слао када је требало поправљати брљотину Стефановићевог оца са торбом са 300.000 евра непознатог новца у кешу са којом се појавио у трговини са власником хотела „Шумадија“ у Београду.

Ако се узме у обзир да је председник СНС Александар Вучић на челу Савета за националну безбедност, и да је министар полиције и други човек СНС Небојша Стефановић секретар Савета за националну безбедност и шеф Бироа за координацију свих служби безбедности у Србији, онда ствари постају још опасније. Или су њих двојица знали за постојање највеће плантаже марихуане у Европи и део су ове криминалне пирамиде, или нису знали – што значи да су неспособни за високе функције на којима се налазе?

Да ли је Небојша Стефановић знао за „Јовањицу“ и није дозволио хапшења штитећи битне људе из врха СНС све док му није догорело до ноката и док није морао да скреће пажњу јавности са огромних криминалних афера у којима се нашао његов отац Бранко Стефановић? Или док није схватио да супарнички клан Андреја Вучића у СНС жели да преузме примат у Полицији и граду Београду, па је дошло време да им се пошаље порука да се клан Небојше Стефановића неће лако предати?

      Оно што би било најгоре јесте да сада настрадaју полицајци који су се дрзнули да истражују државни посао међународне трговине дрогом и којима вероватно никада не било дозвољено да тај посао доврше хапшењем одговорних да није било сукоба између два криминална клана унутар СНС који се ових дана наставља на насловним странама дневног листа „Српски телеграф“?

Док не одгонетнемо кога у филму „Јужни ветар“ глуми Александар Берчек и док не пресечемо сарадњу између мафије, полиције и политичара у врху власти нећемо ништа променити у Србији. То заправо и јесте поента приче: Србијом не влада СНС већ криминална организација која СНС само користи као своје политичко крило које мафији обезбеђује заштиту у полицији и врху државе како би се несметано наставила међународна трговина дрогом и лично богаћење појединаца на грбачи народа и државе.

 

Народни посланик и председник Двери Бошко Обрадовић

Фото: НСПМ

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: