Магла никако да се дигне, ветар никако да дуне, а Србија никако да прогледа.

     Није први пут, а ни последњи сигурно, да су грађани Србије препуштени сами себи и остављени од стране најодговорнијих да се сналазе како знају и умеју. Све је у овој земљи ненормално и разваљено и то годинама у назад.  Природа треба само мало да се поигра, па да се види колико у овој држави ништа не функционише. Чим падну кише, јасно је да не постоје системи за заштиту од поплава. Ако падне велики снег, Председник лично мора да спасава најугроженије. Овог јануара је стигла магла. Ваздух, за који смо сазнали да је већ годинама загађен (засигурно још од времена власти претходног режима), званично је „прихватљив“, мада бројне апликације које обрађују битне параметре указују да је Београд тренутно један од најзагађенијих градова на свету. Бор се вероватно не рачуна. Тамо је већ годинама све прихватљиво.

И онда су  почели да се оглашавају највећи произвођачи „магле“ у Србији. Од Председника смо сазнали да је за све крив нагли скок стандарда.  И да не иду заједно нова радна места и чист ваздух. Потом да су за све криви министри из СПС-а који су (срећом ваљда по СНС) у подели „плена“ пре пар година добили Министарства за енергетику и екологију. Оба ова министра су  министри опште праксе и могу да играју у „тиму“ на бројним позицијама, углавном и најчешће без резултата. Од омладине и спорта, преко саобраћаја и енергетике до екологије.  Ако неко буде и ухапшен, то је сигурно због неког вишег циља. И све то пролази, јер су то људи од вечног поверења, рођени и предодређени за највише функције. Министар здравља нам препоручује да   не излазимо из кућа и станова. Све ће лакше и безболније проћи уз Пинк и РТС, док он и Председник не смисле како да створе ветар и растерају загађење. То још никоме није успело, али ће се формирати комисија која ће се огласити и предложити мере чим ветар дуне и растера маглу. Биће то још једна победа у низу.

     Ваљда је свима јасно о чему се ради. Цвета увоз прљавих технологија и прљавог новца. Србија постаје гробље за старе аутомобиле. Исправност хране је крајње упитна. Водотокови су у опасности. Ваздух је  годинама „прихватљив“. Треба нам ветар. Јак ветар, који ће одувати не само маглу него и њене произвођаче, који нас овако бестидно обмањују и ментално загађују са циљем да постанемо робови  и да лагано нестанемо. Не смемо да се предамо. Морамо да се боримо. Ветар ће доћи!

 

др Синиша Јагодић

Савет за здравство Српског покрета Двери