Српски Покрет Двери - Лого
Search

У другој депеши Викиликса коју данас преносимо, говори се о оснивачкој скупштини Српске напредне странке.

Депеша број 2 – Депеша од 24. октобра 2008. – Оснивачка скупштина СНС-а

     Мантер оцењује да СНС, Вучић и Николић показују нову отвореност и промене које воде дијалогу и сарадње СНС-а са америчким представницима. У овој депеши се помиње Небојша Стефановић, као битна особа за сарадњу са америчком амбасадом, али и значај питања независности Косова и Метохије током ове сарадње. Наводи да је постављени циљ задржавање старих, и придобијање нових гласача. Мантер на крају закључује да су функционери СНС задовољни током оснивачке скупштине.

„У жељи да се представе као умерени и да се дистанцирају од СРС (од које су се одвојили пре две недеље), Николић и Вучић се труде да истакну отвореност СНС-а за међународни дијалог и жељу за пријемом у ЕУ; истовремено, избегавају запаљиву националистичку реторику по питању Косова и Хашког трибунала.

Коментар: Током јануарских председничких избора у Србији, Вучић је рекао једном званичнику наше амбасаде приликом посете централи Радикала у Београду да је обожавалац Барака Обаме. Атмосфера тог разговора је била таква као да помно прати председничке изборе у САД-у.

Из овог цитата, који садржи Мантеров коментар, јасно се види однос СНС-а према питању Косова и Метохије: „…док је ожалошћени Србин са Косова читао кратку изјаву – прилично неубедљиво – о жељи СНС-а да сачува Косово као део Србије, (коментар: тај Србин са Косова је био толико тупав да је Симо Спасић, председник Удружења несталих на Косову, изашао са Скупштине жалећи се да СНС није довела правог Србина из Митровице.)

На пријему након оснивачке скупштине, Николић и Вучић су топло поздравили Полофа и изразили захвалност на присуству представника наше Амбасаде. Вучић је у два наврата изразио своју жељу да се састане са Полофом како би наставио разговоре о визији СНС-а у погледу будућности Србије. Николић је, пред новинарима и ТВ камерама, поздравио Полофа на енглеском како би изразио захвалност што је Амбасада показала заинтересованост за његову странку. (коментар: Николић је раније одбијао да са страним представницима говори на енглеском и никада јавно није показао да зна енглески.)

Портпарол СНС и однедавно члан партијског председништва, Небојша Стефановић је рекао Полофу да је задовољан што је оснивачка скупштина прошла са мало потешкоћа. Алудирајући на свој страх да неки говори буду непримерени, Стефановић је рекао да су сви говори били умерени, баш као што се надао. Открио је такође да ће његова функција у странци бити да надгледа политичку стратегију СНС-а у Београду као и да се радује што ће убудуће позивати Полофа на званичне и друштвене догађаје.

Организатори из СНС-а су се бринули да СРС не покуша да им упропасти догађај. Вучић је рекао једној контакт особи наше амбасаде да је СРС послала Луку Караџића, брата Радована Караџића, оптуженог за ратне злочине, да разбије Скупштину и направи компромитујуће фотографије са лидерима СНС-а. Будући да је стајао одмах иза Караџића у реду за пријем, Полоф је приметио како Вучић лагано Караџића гура од себе, док овај покушава да га пољуби. Током скупштине Караџић се људима око себе гласно жалио на Николића и Вучића што не помињу његовог брата или Хашки суд. Други контакт је рекао Полофу да су на пријему били представници ултра-националне групе Образ, а неки од њих су помагали СНС-у да организује свој подмладак.

Николић и Вучић су уложили знатан напор како би показали савремено, умерено лице динамичне партије тако што о Косову разговарају без емоционалне, националистичке реторике која је обележила њихове говоре док су били у Радикалима. Слично томе, кратко су се дотакли односа са Русијом, а и то је било у контексту чланства у ЕУ. Нико се није осврнуо на Хашки суд, који је заузимао централно место у радикалским говорима. Мада је због тога тон говора са оснивачке скупштине био охрабрујући, важно је приметити да су они истакли принципе, а не детаљнију политику. Остаје питање до које мере СНС покушава да скине старо радикалско одело. То ће се урадити када се буду обелоданили детаљи њихове политичке платформе, а према нашим контактима то ће се десити наредног месеца. Помињање односа са Русијом, традиционалних вредности и заштита српских интереса су изазвали највећи аплауз, а то значи да ће Николићу и Вучићу бити проблем да привуку СРС гласаче без националистичке платформе.“

 

Информативна служба Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: