Српски Покрет Двери - Лого
Search

Молимо грађане Србије да у надолазећим данима и недељама  не подлежу паници и да слушају савете одговорних здравствених експерата.

     Обољење је морало стићи у Србију, имаће свој пораст, врхунац и почеће да опада. Очекује се да ће се ово догодити у наредна два месеца. Које ће бити размере нико не може поуздано рећи, а то зависи како од карактеристика вируса и његових промена,  тако и од осталих фактора средине као што су отпорност оболелих, одговорност у понашању, временске прилике и капацитет здравственог система.

Ову неприлику, ма колико вам се чинила опасна или не, вештачки изазвана или не, преувеличана или не, морамо савладати сви заједно и морамо учинити све да сачувамо како своје, тако и животе својих најближих, сродника, пријатеља, комшија и осталих припадника нашег окружења. Време је да покажемо да смо најјачи кад је најпотребније и искажемо своју солидарност, коју, на жалост, показујемо само када  је најтеже. Посебно ка старима, немоћнима, болеснима и не мање ка здравственим радницима који ће бити под огромним притиском.

Нисмо јаки и храбри ако болест „носимо“ на ногама. Можемо заразити неког слабијег и угрозити му живот. То може бити драга особа, пријатељ или колега. Зато, ако се разболимо  у благој форми, останимо код куће. Због себе, због своје породице и због заједнице редовно чинимо следеће:

– стално и предано перимо руке

– избегавајмо додиривање делова лица (уста, нос, очи)

– ограничимо путовања, поготову јавним превозом, на минимум

– ограничимо присуство јавним догађајима, поготову у затвореном простору

– редовно проветравајмо и чистимо стан, дезинфикујмо мобилни телефон и друге предмете које често користимо

Не обраћајте много пажњу на поруке које вам шаљу друштвеним мрежама. Тло је јако плодно за дезинформације. Слушајте озбиљне и стручне људе, који немају таблоидно понашање и „ружичанствен“ наступ. Нећете  избећи болест ако се опечете топлим напицима. Неки имућнији мисле да ће властитом набавком кућних респиратора решити проблем. Респиратор је софистициран и скуп апарат који се не  користи као витамински суплемент и не набавља се у стотинама комада као апарати за мерење притиска. Сем ако нам пријатељи из Кине не уступе известан број, јер тамо епидемија јењава. Али и за то треба инфраструктура у смислу  довода гасова у зиду и слично.

На крају, хвала Председнику на повећању плате од 10%. То, за лекаре,  износи чак нешто мање од 100 евра. И везано је симболично за 1. април. И без тога ће здравствени радници својски одрадити свој део посла. Хвала му и на томе што се уозбиљио  и решио да слуша струку.  Није лоше попустити неки пут.  А неће бити крив, ако нешто крене како не треба. Непријатељ је овај пут сувише јак и брзо се шири. Не можете на њега пустити поједине посланике, таблоиде, аналитичаре и јавне сервисе и завршити посао за пет минута. У страху су велике очи, каже наш народ, а тренутак је крајње неповољан. 

Уозбиљимо се!  О неким другим изјавама и поступцима, када све ово прође…

 

Савет за здравство Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: