Српски Покрет Двери - Лого
Search

Увођење ванредног стања у Србији, а самим тим и прекид наставе у школама и учење од куће, јасно је показало потпуну неприпремљеност Министарства просвете и надлежног министра, да се понашају одговорно и доследно кад је у питању образовни систем.

     Неспремност државних органа и закаснеле реакције у предузимању конкретних мера у борби против пандемије корона вируса у свим областима, нису заобишле ни просвету и образовање у Србији.

Иако су и родитељи и просветни радници апеловали да се школе затворе када је већ постало јасно да корона вирус стиже у Србију, Министарство просвете је то учинило са више дана закашњења, иако су скоро све земље у региону већ тада то учиниле. Министар је претио директорима што су на своју руку затворили школе иако је више од половине ученика изостало са наставе, да би сутрадан она била обустављена у свим образовним установама, од вртића до факултета.

Када су школе затворене, одлучено је да се пређе на он-лајн наставу, односно на наставу од куће. То је тек изазвало потпуну конфузију и код просветних радника и код ученика и код родитеља. Иако се дуго говорило о дигитализацији образовног система и увођењу оваквог вида наставе, то се није догодило. Ипак, наставници су одреаговали доста брзо, настава је почела да се одвија на разним интернет платформама, а осим тога, колеге учитељи и наставници су се прихватили још једног великог задатка, а то је снимање емисија које се емитују на РТС 3 и РТС Планети.

И поред свих проблема који се јављају, апелујемо на грађане, а посебно на родитеље и децу, да се понашају у складу са препорукама лекара у борби против пандемије, јер примарни циљ  свих нас јесте здравље наших грађана. Посебно позивамо родитеље да се укључе сада још више у процес учења њихове деце, буду наши сарадници и саветују децу да сва дружења са школским другарима обављају преко друштвених мрежа, телефонима и сл. како бисмо пребродили овај период и што пре се вратили у школске клупе.

Васпитачи, учитељи, наставници и професори ће дати свој максимум у овом процесу, како би се школска година успешно привела крају.

 

Гордана Маринковић Савовић

Председник Савета Двери за образовање и науку

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: