Српски Покрет Двери - Лого
Search

Српски покрет Двери изражава велику забринутост због чињенице да је ЈП „Војводинашуме“  предала свој објекат Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС). Објекат је саграђен у сред шуме у Делиблатској пешчари, у насељу Чардак и КИРС има намеру да у њега смести 600 миграната са Блиског Истока.

     Иако се сам објекат налази на територији општине Ковин, мештани Алибунара тврде да је примопредаја извршена на територији општине Алибунар. Они су већ у неколико наврата изразили јавно незадовољство протестима, покретањем петиције и блокадом пута, због информација да се убрзано врши адаптација објекта за пријем 600 миграната који су до сада боравили у околини Суботице.

Ради се о одраслим мушкарцима, без деце и жена, који су стварали велике проблеме мештанима Суботице и околине. С обзиром на досадашња искуства у Србији, јавност је с правом забринута за безбедност мештана и њихове имовине. Објекат у којем ће мигранти бити смештени налази се у близини Делиблата, Мраморка, Гаја и Шумарка, а такође и многих села белоцркванске, вршачке и алибунарске општине која се налазе у Делиблатској пешчари. Сама Делиблатска пешчара у викенд насељима има преко 20 000 објеката. Насеље Чардак које, иначе припада ковинској општини, је најудаљеније место те општине и у њему не постоји никаква инфраструктура (продавнице, поште, банке) која би задржала мигранте на том месту, на којем нема ни припадника снага безбедности.

Локација на којој се насеље Чардак налази и пратећи објекти су далеко прикладнији за рехабилитациони центар за оболеле од корона вируса, јер по квалитету ваздуха Делиблатска пешчара не заостаје за нашим планинским центрима и верујемо да би се људи много лакше и брже опорављали у изолацији у природи, него него на ”Сајмишту“, чија сама слика више личи на концентрациони логор него на импровизовано лечилиште, те планирано и неодговорно, уноси страх и панику међу грађане.

Двери пружају безрезервну подршку грађанима Делиблата и околних села, који су се самоорганизовали и покренули петицију против смештања миграната у овај својеврсни национални парк. ( Заједно за Чардак – до сада прикупљено преко 8600 потписа). 

Нисмо ништа мање забринути и због односа власти према, како су сами рекли, „најсмешнијем“ вирусу који нам је паралисао целу државу. Поред појединаца који су својом самовољом суспендовали Устав Републике Србије и блокирали рад свих државних институција, КИРС-у су дата претерано велика овлашћења.

Двери немају ништа против миграната, тим људима треба помоћи у њиховом крајњем циљу, а то је пут ка земљама западне Европе. Бојазан због њиховог понашања долази отуда што смо последњих месеци током спровођења акције Двери ”Ослобођење” разговарали са грађанима из околине Кикинде, Новог Кнежевца, Суботице, Апатина, Шида, чија су искуства са мигрантима заиста застрашујућа.

Наглашавамо да ће за нарушавање безбедности грађана и њихове имовине у ове четири јужнобанатске општине искључиво бити одговорни режимски Комесаријат за мигранте и општински челници. О опасности од ширења короне вируса да и не говоримо. Постављамо питање: Да ли се мере заштите од пандемије односе само на грађане Србије, а на мигранте не?

Двери пружају подршку својим суграђанима у намери да спрече режимски Комесаријат за мигранте да се ”Чардак” насели мигрантима и редовно ћемо информисати јавност о дешавањима са лица места.

 

[ngg src=“galleries“ ids=“199″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

Миодраг Стојаковић

Члан Главног одбора Двери и председник ОО Двери Алибунар

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: