За месец дана прешли су пут од најсмешнијег вируса до полицијског часа од 24 сата дневно. На том путу су уредбом Владе Србије укинули Народну скупштину и противуставно увели ванредно стање. Постали су шампиони у лажима, пренемагањима, глуматањима, кревељењу, хистерисању и дизању панике. Све време док траје пандемија воде предизборну кампању и учвршћују лични режим председника СНС. Оно што је сигурно – они који су расписали изборе у време епидемије и скупљали потписе стотина хиљада људи у затвореном простору треба кривично да одговарају за угрожавање опште сигурности и здравља становништва.

     А требало је све супротно урадити. Бити озбиљан и одговоран од почетка, чим се видело како то изгледа у Кини и Италији. Одмах прогласити ванредну ситуацију и много строжије контролисати све који долазе из иностранства. О ванредном стању расправљати у Народној скупштини. Пустити струку да се пита и обраћа јавности уместо политичара. Позвати опозицију на консултације и створити заједнички фронт у борби за здравље нације. Брже реаговати конкретном подршком домаћој привреди и отпуштеним радницима. Не дизати панику већ одговорност, дисциплину и солидарност.

Овој власти се више не може веровати ништа. Људи једноставно не само да немају поверења у њих већ не желе више ни да виде Вучића, Вулина, Лончара, Шарчевића. Ану Брнабић, Небојшу Стефановића, Синишу Малог… Њихова нова обећања о пакету мера подршке домаћој привреди темпирана су за после ванредног стања и наставак изборне кампање. Домаћој привреди је потребна финансијска инjекција одмах а не за три месеца. Притом, о томе не може да одлучује Влада Србије, већ би све предложене мере морале на потврду Народне скупштине. У питању је заправо ребаланс буџета и то је у скупштинској надлежности.

Што се самих мера тиче оне су неправовремене, неправедне, неефикасне и нетранспарентне. Помоћ треба доделити одмах. Нису сви предузетници и нису сви грађани подједнако угрожени у овој кризи. Одређеним привредним гранама је много више отежано пословање него другима у овом времену. Грађани који су остали без посла и незапослени нису у истој ситуацији као они који и даље имају посао и примања. Социјални случајеви не могу добијати исту финансијску помоћ као и добростојећи грађани и богаташи. Властима се дефинитивно не може веровати да подела предвиђених средстава неће ићи преко кумовских, буразерских и партијских шема и комбинација људи из врха СНС, јер је до сада све искључиво на тај начин функционисало у Србији.

Актуелна Влада која је пала на свим овим испитима треба одмах да поднесе оставку. У том случају остала би да влада у техничком мандату до окончања ванредног стања. Потом би, на првој седници Народне скупштине на којој би било укинуто ванредно стање, требало приступити и избору прелазне, техничке Владе стручњака, уз подршку свих политичких опција. Ово је једино исправно решење и не видим други начин да се врати поверење грађана и нормалан политички живот после свега овога.

У овој надстраначкој влади стручњака не би био нико од лидера ни власти ни опозиције. Ова нова, прелазна Влада би се посветила санирању негативних економских последица пандемије на првом месту, док би њен подједнако важан задатак истовремено био да ослободи медије и припреми услове за слободне и поштене изборе. А онда нека грађани демократски бирају – без икаквих притисака и уцена – ко ће водити државу убудуће.

 

Бошко Обрадовић

Председник Српског покрета Двери и народни посланик

Извор: Директно