Српски Покрет Двери - Лого
Search

НОВИ СКАНДАЛ ВЛАСТИ: Локалне самоуправе, попут Ниша, Бора и других, донеле одлуку којом су јавним предузећима забраниле исплате добављачима и извођачима радова за већ извршене уговоре и испоручену робу и услуге.

     Само је Млађан Динкић недостајао у емисији на ТВ Прва да слуђеним грађанима образлаже и хвали економске мере Владе Србије за помоћ привреди у овој кризи. Уместо Млађана Динкића, могула модела економског неолиберализма у Србији, то је учинила екипа његових мајстора и шегрта који су и извођачи двадесетогодишњег привредног, банкарског, финансијског и укупног економског колапса Србије. Чули смо министра Синишу Малог – доказаног плагијатора, али и његовог некадашњег шефа, екс-министра за привреду и приватизацију и егзекутора приватизације и уништења домаће привреде у Србији, Александра Влаховића.

Министар није објаснио како и из којих средстава ће привредни субјекти у Србији платити доспеле порезе и доприносе за запослене када је привреда стала? Мере које су донели тек треба да се примене уредбама које најављују тек за десетак дана. Како ће хотелијери, угоститељи, цео сектор туризма и услуга платити обавезе за текући месец? Колико је њих већ у блокади јер се финансирају текућим пословањем и немају акумулацију? Колико њих је отпустило раднике, или им само уплатило доприносе али не и плате? Да би то знали морате бити у привредној пракси и зависити од свог рада.

Мере  су неадекватне јер нема категоризације привредника по зонама ризика. Мере се примењују на све привредне субјекте подједнако, без обзира на зону ризика и степен пада добити током кризе.

Уместо да се привредни субјекти који не раде ОСЛОБОДЕ у потпуности свих обавеза за период док ванредно стање траје, па и након њега, њихове ће обавезе бити ОДЛОЖЕНЕ и још ће им бити наплаћена и камата.

Није тачно да ће држава ДАТИ 5,1 милијарди евра за опоравак привреде Србије. Највећи део тих пара предвиђен је за кредите које ће привреда морати да врати, као што ће морати да плати и порезе и доприносе који ће само бити одложени.

Српска предузећа нису ни ослобођена, нити им је одложено плаћање пореза на додату вредност. И то морају да плате, и то унапред.

Министар-плагијатор вешто не помиње да ли ће се мере односити и на страна  предузећа, тако да ће стране фирме изгледа опет бити фаворизоване и по основу субвенција за запослене, и на основу одлагања обавеза и пореза и по основу директне државне помоћи.

Помоћ привреди је потребна одмах, а кредите за ликвидност ће моћи да користе након кризе само они који овај финансијски цунами преживе. А преживеће само велики привредни субјекти, а и међу њима ће помоћ у јефтиним кредитима и гаранције државе добити буразери, кумови и привредници блиски политичарима из извршне власти.

И на крају, о неспремности Владе Србије да спречи пропаст домаћих предузећа говоре јасно и одлуке бројних локалних самоуправа, донете одмах по проглашењу ванредног  стања, попут Ниша, Бора и других, које су својим јавним предузећима забраниле исплате добављачима и извођачима радова за већ извршене уговоре и испоручену робу и услуге, чиме су велики број предузећа гурнути у неликвидност а истовремено ће бити задужени путем одлагања плаћања пореза и доприноса.

 

[ngg src=“galleries“ ids=“201″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

Видео изјаву проф. др Тамаре Миленковић Керковић можете погледати овде:

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: