Имајући у виду измењену Наредбу министра Небојше Стефановића којом се ограничење слободе кретања проширује и на недељу, чиме се православним верницима ускраћује право учешћа на недељним Светим Литургијама, као и претњу председника Републике, Александра Вучића, да ће грађани за Васкрс највероватније морати да остану у кућама, јавно постављам следећа питања Влади Републике Србије, председнику Републике и Уставном суду.

     Постављам их као народни посланик, дугогодишњи здравствени радник (доктор стоматологије и некадашњи професор стоматолошких предмета) и верник СПЦ (уз то, и дугогодишњи потпредседник ЦО храма Св. Тројице у Краљеву):

  1. У члану 202. Устава РС, који регулише мере одступања од људских и мањинских права, изричито је прописано да „мере одступања ни у ком случају нису дозвољене у погледу права зајемчених“, поред осталог, и чланом 43. Устава, којим се гарантује да је „свако слободан да испољава своју веру.“ Уверен да за разумевање овог прописа није потребно правничко образовање, као народни посланик и верник постављам питање судијама Уставног суда: Зашто нисте, сходно члану 168. ст. 1. Устава РС, покренули поступак за оцену Наредбе министра унутрашњих послова чије су одредбе очигледно противуставне?  Да ли, господо судије Уставног суда, Ваш мук над очигледним кршењем права верника треба да схватимо као Ваше саглашавање са таквим безакоњем? Да ли, господо судије Уставног суда, и Ви делите уверење извшршне власти да је режим ванредног стања изнад Устава и закона ове државе?
  2. Као здравствени радник постављам питање Влади и председнику Републике, зашто су дугачки редови испред и у хипер-маркетима, настали услед тога што грађанима свакодневно претите двадесеточетворочасовним полицијским сатом, мање ризични од богослужења на отвореном простору уз поштовање размака од 2 метра?
  3. Као здравствени радник питам Владу и председника Републике да ли је здравствено ризичније учешће на литургијама у великим црквеним портама или свакодневни састанци великог броја државних функционера, лекара и страних делегација? Зашто имамо заражене од корона вируса управо у министарствима Републике Србије?
  4. Господо чланови Владе, не дозвољавате православним Србима да учествују на Литургијама у портама наших светих црква, а дозволили сте групи од 7 кинеских пријатеља, уз сво поштовање које осећамо према њима, да без поштовања раздаљине од 2 метра дуже борави и фотографише се у тзв. Кући цвећа, крај гроба највећег српског зликовца, аустријског каплара Броза! Да ли су председниче Републике и чланови Владе у Србији сви заштићенији и привилегованији од православних Срба?

     Као народни посланик указујем Влади Републике Србије да су верници СПЦ и свештенство претходних дана били изложени противуставном и противзаконитом шиканирању, јер је полиција неовлашћено нарушавала неповредиви богослужбени простор и неовлашћено снимала и фотографисала вернике и свештенике. Притом су поједини високи функционери преко локалних телевизија претили запосленим у државним органима и органима локалне самоуправе да су виђени на Литургијама. Мук Владе Републике Србије на овакво безакоње указује да се министри и председник Владе са тим саглашавају, а да о заштити политичких и личних права воде само рачуна када их притисну западни ментори, као што се десило у случају повучене Уредбе о информисању.

Да ли су православни верници, свештенство и монаштво СПЦ жртве противуставног прогона, зато што је ограничење њихових верских права предузето уз благослов Запада?

 

др Драган Весовић

Народни посланик Српског покрета Двери