Српски покрет Двери предлаже Кризном штабу за сузбијање КOVID-19 да током предстојећих Васкршњих празника ублажи мере које се односе на кретање и боравак у храмовима СПЦ за вернике православне вероисповести.

Поштовани,

Бити одговоран према себи, ближњима и друштву у целини максима је сваког хришћанина. Од проглашења ванредног стања поводом пандемије нове заразне болести, без обзира на неуставност таквог потеза власти, поштујући реч струке а не политичара, Српски покрет Двери је заузео јасан став да се мере превенције од ширења заразе морају поштовати. Тако смо апеловали на све грађане, као и што сада апелујемо, да се строго придржавају прописаних мера социјалног дистанцирања, и да чувајући себе чувају и своје ближње.

С тим у вези, иако имамо посланички имунитет, народни посланици Двери и ја лично потпуно смо самоограничили своје кретање и већ пуних месец дана време проводимо у својим домовима са својим породицама, док се својим текућим активностима бавимо искључиво путем електронске комуникације са медијима и преко друштвених мрежа на Интернету.

Међутим, суспензија људског права на вероисповест током ванредног стања не постоји као могућност. Наиме, члан 43. став 1. и став 3. Устава Републике Србије јемчи слободу вероисповести, као и да је свако слободан да испољава своју веру похађањем верске службе, појединачно или у заједници с другима. Истовремено, чланом 202. став 4. Устава дефинисана су одступања од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању, где јасно стоји да одступања нису дозвољенa у погледу права зајемчених, између осталих и чланoм 43 о слободи вероисповести.

Зато Вам се обраћамо са молбом да Кризни штаб донесе одлуку да се за Васкршње празнике ублаже мере полицијског часа које се односе на кретање и боравак у храмовима СПЦ за вернике православне вероисповести, и то само у временском трајању богослужења. Ово би се, притом, односило на богослужења на отвореном уз поштовање свих мера физичког дистанцирања у циљу спречавања ширења корона вируса.

И до сада су православни хришћани у Србији показали праве примере понашања и максималну одговорност приликом окупљања у својим храмовима, беспоговорно испуњавајући препоруке струке о неопходним мерама личне заштите и социјалног дистанцирања. Нема разлога да и за Васкрс не буде тако.

Молимо Вас да не испадне да кућни љубимци у Србији имају већа права од људи и да се дозволи дискриминација верника. Није логично да људи слободно могу да иду у банке, супермаркете и поште, али не и у цркве. Духовне потребе се морају поштовати као и телесне. Сигурно ћемо се сложити да би се овим нашим предлогом у овим тешким условима ојачало духовно здравље као важан основ за здравље у целини.

Сматрамо да треба донети ову одлуку у циљу испуњавања Уставом загарантованих верских права грађана, која ни на који начин не могу и неће угрозити било чије здравље нити представљати кршење прописаних државних превентивних мера, већ напротив њихово пуно поштовање.

У Чачку, 13. априла 2020.

Бошко Обрадовић,

народни посланик и