Српски Покрет Двери - Лого
Search

Садашња власт за осам година у Скупштини Србије није усвојила ни један акт који помиње геноцид и страдање Срба у Хрватској током Другог светског рата па до последњег егзодуса током 90-их година прошлог века

     Данас се навршава 25 година од операције хрватске војске и полиције „Бљесак“ у западној Славонији, када је плански протерано 15.000 хиљада Срба који су на тим просторима живели вековима. Иако је та територија била под заштитом Уједињених нација, у акцији је убијено 283 Срба, међу којима је било 56 жена и осморо деце.

Све међународне организације су ћутале на те страшне злочине, као што и данас ћуте и онемогућавају сваку правну акцију од стране прогнаних лица који се боре да поврате своја имања или да добију накнаду штете за претрпљене злочине.

Српска власт нема намеру да покрене иницијативу пред међународним судовима правде и стане у заштиту својих сународника који су прогнани са својих вековних огњишта.

Иако наша власт сваке године формално обележава ове трагедије, она суштински ништа значајно није учинила да кроз надлежне институције окарактерише ове злочине као класичан пример геноцида који се два пута десио у прошлом веку.

Скупштина Србије ни данас после скоро 75 година није усвојила Декларацију о страдању Срба, Јевреја и Рома у логору Јасеновац – Аушвицу Балкана. Са променом ове власти, мора доћи и до промене културне политике, поготово када је у питању култура сећања на страдања српског народа на простору Балкана у 20. веку.

 

Иван Костић

Народни посланик и потпредседник Српског покрета Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: