Српски Покрет Двери - Лого
Search

Обраћам Вам се у име ГрО Двери Ниш, која је део Савеза за Србију у Нишу, на овој првој конференцији за новинаре од увођења ванредног стања, од када смо и обуставили све политичке активности и позвали на јединство у борби против пандемије.


Најпре медијима желим да честитам јучерашњи Дан слободе медија, јер управо је ванредно стање и епидемија короне показала и са колико се проблема срећу професионални, а посебно локални медији. И пре пандемије знали смо да је Србија земља у којој су медијске слободе изузетно угрожене, а корона је показала значај професионалних медија.

Епидемија вируса КОВИД-19  је променила све и сада сви грађани Ниша могу јасно да виде две ствари.  

  1. Најпре епидемија је свима открила праву природу ове неспособне власти, која кадрове бира искључиво по партијској припадности – Ниш и Нишлије су то сада платили људским животима. Сваки трећа жртва короне у Србији преминула је у Нишу.
  2. Друга ствар коју је корона открила свима је да је режим спреман на све, па и на грађанске сукобе да би власт задржао – спреман да политички злоупотребљава ванредно стање и врши политички маркетинг док се Нишлије боре за живот, спреман је да манипулише информацијама и прогласи победу над короном да би се на изборе ишло што пре и најгоре од свега, режим је спреман да врши и насиље над грађанима и гура их у међусобне сукобе

Прва ствар коју сада виде све Нишлије је природа СНС власти. Виделе су сада све Нишлије да је Ниш у лудачкој кошуљи партократије. Али до сада се цена неспособности и партодиктатуре није плаћала директно животима. Летови из Бергама и Италије су могли да буду на време заустављени, а путници контролисани да Град није поклонио Аеродром и над њим изгубио контролу.  То је директно утицало на број заражених и мртвих у Нишу. Неспособна власт није умела да управља кризом. Због неспособности и партократског менаџмента се десила и катастрофа у Геријатријском центру где је више од 40 људи до сада умрло, а 180 оболело. Прикриване су информације да Хитна помоћ нема заштитну опрему а ни довољно возила, сакривало се стање у Специјалној психијатријској болници.  Због свега тога је нишки Штаб и његов командант и смењен, али тек онда када су из Београда увидели да је враг однео шалу. Корона вирус и ванредно стање остављају Ниш у много тежој ситуацији него и агресија НАТО 1999. год. и то како по броју жртава, а тако ће бити и по економским последицама. Према тренутним званичним подацима свака трећа жртва короне у Србији је умрла у Нишу.  Ниш који је жариште пандемије, није имао свој центар информисања. Више пута смо у саопштењима позивали команданте нишког штаба, па и бившу новинарку Сотировски,  да се оглашавају и да нас информишу о броју жртава, о  броју оболелих и о стању у установама. Новинари су по информације из Ниша морали да путују у Београд. Више хиљада домаћинстава је све време епидемије провело без струје, више стотина радника отпуштено из субвенционисаних предузећа, да не помињем бахато посечене кедрове солунских ратника у време полицијског часа.  Много би времена требало да се све наброји.

Али све ово није најгоре.

Сада сви виде  покварени карактер ове власти и то да је спремна на све, па и на грађанске сукобе да би опстала.  Водили су предизборну кампању све време, како пре тако и током ванредног стања.  Потписи за изборне листе су сакупљани у време када се вирус у Нишу увелико ширио.  Председник СНС-а је лично морао у Ниш,  да би довезао респираторе, при томе угрозио здравље Нишлија, не поштујући мере Кризног штаба о изолацији и тестирању услед обољевања члана уже породице. Да не помињем поделу пакета од стране активиста  СНС који су имали маске и рукавице онда када их ни Клинички центар, ни Хитна помоћ нису имали. Власт је не само прикривала информације о броју умрлих и заражених, већ је и манипулисала и стварношћу. Из КОВИД центара људи су одвожени кући у цик зоре да би се приказало да број оболелих пада.  Од најстрожијих мера дошли смо за неколико дана до наратива победе над короном, и све то у предизборне сврхе.

Али ни то није најгоре.

Најгоре од свега је насиље које над грађанима врши ова власт и гура их у међусобне сукобе.  Да би загушили буку са нишких тераса, а након аплауза подршке правим борцима против короне – лекарима, нишке СНС фаланге предвођене СНС функционерима и председницима општина, веру се по крововима у време полицијског часа и праве  бакљаде са позивом на линч једног од лидера опозиције. Синоћни догађај напада на децу Драгана Ђиласа, показао је праву природу ове власти којој ништа није свето како би власт сачувала.  Уместо да  штите Нишлије, нишки СНС команданти, Булатовић и Сотировска, штите хулигане и пишу саопштења којима вређају интелигенцију Нишлија и терају их  да верују СНС-у, а не сопственим очима. Српски покрет Двери је технологију СНС насиља  јако добро упознао.  И сама сам је осетила на својој кожи. Иде тако што вам пошаљу насилнике, а онда их прогласе за жртве и за добре момке који брину о заједници. СНС пере руке од свега, иако и снимци показују истину, а полиција не реагује или приводи жртву.
Ова власт показала је Нишлијама да им животи  Нишлија не значе ништа. Они нам поручују  да могу све и да их у томе нико,  па ни полиција не спречава. Они нас гурају у грађанске сукобе.

Чујте, команданти, престаните то да радите!

У овом Граду треба да наставимо да живимо и кад одете са власти. А то ће се десити брзо.

 



 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Потпредседник Двери
Председник ГрО Двери Ниш

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: