Српски Покрет Двери - Лого
Search

Лидер Двери Бошко Обрадовић и посланик тог покрета Иван Костић прекинули су јуче штрајк глађу који је трајао 11, то јест девет дана.

Такву одлуку образложили су речима да нису више желели да наносе бол и угрожавају здравље својих породица.

Одмах пошто је саопштио одлуку да прекида штрајк глађу, Обрадовић је испред Скупштине одговарао на питања читаоца Данаса у оквиру рубрике „Интервју на мрежи“, где се питања постављају на нашој Фејсбук страници. Лидер Двери се захвалио нашем листу што је, како је казао, на дневном нивоу пратио све оно што се дешавало на степеништу испред парламента.

– Све док човек нешто лично жртвује, угрожава себе и своје здравље због неких идеала то има смисла. Ми смо дубоко уверени да је све што смо овде радили било исправно. Међутим, када почнете да угрожавате здравље својих најближих или када сте их до те мере забринули, онда о томе морате да поведете рачуна – истакао је Обрадовић.

Он је додао да је штрајк могао још да траје, када је реч о његовој и Костићевој физичкој и психичкој спремности. Међутим, Обрадовић је рекао да би то било превише за њихове породице. Према његовом виђењу, једанаестодневни штрајк глађу био је права мера, а он и колега из покрета учинили су све што је било до њих да пробуде савест у домаћој и међународној јавности.

– Не осећамо ни најмањи здравствени или било какав психофизички проблем. Можда људи који никада у животу нису практиковали строги пост немају то искуство, али без хране се у животу може; не може се без воде и слободе, а без хране се може. Свако ко је икада постио, па чак и људи који су били на неким строжим дијетама, знају да није проблем по здравље остати седам или петнаест дана без хране – рекао је Обрадовић.

Одговарајући на коментар једног од читалаца да је „мало оних за које се жртвује, толико мало да није вредно ни дана да урушава своје здравље“, Обрадовић је ипак поручио да је било вредно.

– Доживели смо овде толико емотивних тренутака. Деведесет посто људи који су овде долазили су били наши политички неистомишљеници. Нису овде долазили људи који су чланови Двери или они који подржавају нашу политику. Овде су долазили људи који су дијаметрално супротних политичких схватања од нас, али са емоцијом, емпатијом и солидарношћу. Људи су нам доносили воду, иконе, књиге и молитвенике на поклон. Тај степен емоције и подршке са њихове стране говори да има за кога радити и жртвовати се у овој нашој политичкој борби – поручио је Обрадовић.

Он је додао да много дугује тим људима другачијих политичких уверења, који су му претходних дана пружили подршку. Обрадовић је поручио да Двери не смеју да буду никакав фактор подела у српском друштву већ, напротив, фактор јединства и гаранција да ће друштво које ће они стварати бити друштво поштовања другачијег мишљења.

– Двери немају апсолутно никаквих додирних тачака са овом влашћу. Ми јесмо национална политичка опција, али нека сви ти људи знају да ћемо ми бити гарант демократских вредности, поштовања Устава Републике Србије, људских права и слободе медија, јер припадамо истом европском корпусу вредности. Овај строги пост и духовно и политичко преиспитивање извело ме је на један нови пут – навео је Обрадовић.

На коментар једног од наших читалаца, да „један човек никада ништа сам није променио у политици“ и питање „зашто се ваше колеге нису солидарисале са вама“, Обрадовић је одговорио да истине и правде ради треба рећи да су се све колеге из Савеза за Србију солидарисале са њима.

– Они су, наравно, бирали свој начин на који ће изразити ту солидарност, али су је сви показали. Дугујем велику захвалност свим лидерима опозиције и бројним члановима и функционерима опозиционих организација, који су на овом месту организовали разне догађаје као вид солидарности и пружали нам подршку – истакао је Обрадовић.

Један од читалаца нашег листа питао је председника Двери да ли понекад размишља о томе да је у Савезу за Србију везан за људе који су компромитовани својом прошлошћу када су били на власти. Обрадовић је одговорио да вероватно не би ушао у СЗС, да то доживљава на тај начин.

– Ја сам био велики противник бившег режима. Имао сам огроман број критика на рачун њега и све оне и данас стоје и ја нисам одступио ни од једног става по том питању. Али, ти људи су изгубили власт управо због тога што неке ствари нису добро радили. Кажњени су на изборима, мирно су се повукли, предали власт и отишли у опозицију. Многи од њих су и променили своју политику, дошли до неких других политичких ставова, формирали нове политичке организације или програме. Не видим разлог да у нормалној, демократској земљи не наставе да се баве политиком и боре за свој поновни долазак на власт, са драгоценим искуством пада са власти – нагласио је Обрадовић.

Он је појаснио да је СЗС пре свега техничка, а не идеолошка коалиција и поновио да нико од њих појединачно не може урадити било шта да се заустави пропаст Србије и смени недемократска власт.

– То можемо искључиво заједно, без обзира на наше идеолошке и политичке разлике. Оне треба да дођу до изражаја тек кад Србија поново буде слободна и демократска земља – закључио је Обрадовић.

Манифест и бојкот

Бошко Обрадовић је новинарима рекао да ће после одмора приступити изради политичког манифеста у којем ће позвати грађана на одбрану Устава Републике Србије, слободу медија и демократских избора, као и очување Косова и Метохије.

„Настављамо активну бојкот кампању и потврђујемо решеност да ћемо бојкотовати све изборе“, рекао је он.

 

Извор: Данас

Фото: Б. Цвејић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: