Српски Покрет Двери - Лого
Search

Хоће ли после 20 година од повратка у образовни систем Србије, веронауку избацити из српских школа?

Школама је прослеђено „Стручно упутство о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2020/21 годину“, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије од 22. јуна 2020. Године.  У „Стручном упутству“ се, између осталог,  прописује да ће минималан број ученика по групи, за изборне предмете, бити 30 уместо досадашњих 15 ученика. То значи у старту смањење броја група за половину, што повлачи смањење фонда часова и самим тим и смањење броја запослених.  Од свих изборних предмета највише ће бити погођена верска настава, деца која је похађају и наставници верске наставе. Наставници верске наставе најчешће предају само овај предмет и нису за стално запослени у школи а за разлику од других изборних предмета су уско стручно оспособљени да предају само овај предмет.

Кад се мало више удубимо у проблематику формирања група, схватићемо да то у ствари није само смањење за 50% фонда часова већ много више. У многим мањим школама и  истуреним одељењима биће готово немогуће задовољити овај критеријум јер неће бити довољно деце у школи, смени или истуреном одељењу за формирање група.

Следећи проблем ће бити тај што, тако формиране групе од ученика из више одељења, неће моћи да буду убачене у распоред као сви остали предмети. То ће довести до слабљења мотивације деце за учење предмета, што ће неминовно довести до још већег смањења броја ученика и фонда  часова.

Ако имамо у виду да се од 2002. године, од када је веронаука враћена у школе, врши оспособљавање и повећање броја стручних кадрова за верску наставу на чему је Министарство инсистирало свих ових година, поставља се питање шта је био циљ и смисао свега овога?  Зашто се инсистирало на школовању и запошљавању стручних кадрова да би сада остали без посла?

Остаје да се види како ће на ово реаговати верске заједнице у Србији, пре свега СПЦ.  Да ли је ово корак ка укидању верске наставе у школама или само још једна спин тема која ће имати епилог као и тема избацивања Десанке Максимовић из програма за средње школе?

Човек се по делима, а не речима познаје.

 

Саша Илијић, бивши вероучитељ

Добитник грамате од Патријарха Павла као најбољи вероучитељ Епархије тимочке 2007. год.

Члан Председништва Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: