Српски Покрет Двери - Лого
Search

Како одмичу дани и недеље после избора, постизборна Корона све више узима свој данак – бар у Новом Саду је сигурно тако.


Можда је ово понављање некоме и досадно, али како смо учили још у школи, понављање је мајка знања, па ће можда неки и схватити колико смо били у праву када смо упозоравали, и то на време, да су ови избори на силу одржани и да су, поред свих недостатака, пре свега били здравствено небезбедни.

Само у Новом Саду је, како јављају медији,  у последња 24 сата у КЦ Војводине примљен 31 пацијент, а укупно их се лечи 139 од корона вируса.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић говори о “нестабилној ситуацији која је под контролом“ што потире једно друго, јер како се нешто што је нестабилно може контролисати?! Све нам то говори да се налазимо у фази када ни сама власт не зна шта јој је чинити а да, са друге стране, не покаже сву своју слабост и неодговорност која је узроковала нови талас ове заразне болести.

Као ново потенцијално жариште помиње се и Врбас, где су у последња 24 сата хоспитализована 33 пацијента и са тешком клиничком сликом превежена у КЦВ, па нам остаје да у наредним данима видимо како и где ће се ширити овај нови талас епидемије.

На познатом купалишту Новосађана, Штранду, уведене су мере заштите – број посетилаца је ограничен, одмарање и купање на плажи на раздаљини од 1,5 до 2 метра, а у затвореним просторима ношење маски је обавезно. Сличне мере заштите су уведене и у Врбасу, где је рад угоститељских објеката ограничен до 20 часова.

Али како сада објаснити грађанима да је две недеље пред изборе, када је зараза опет кренула, од стране надлежних поручивано да су то појединачни случајеви и да нема разлога за бригу, као што је био случај у Дому за старе у Петроварадину.

Са друге стране, на тестирање на корона вирус у Новом Саду се чека сатима испред  Ковид амбуланти, лекари раде до крајњих напора својих физичких могућности, али  они који би требали да им олакшају рад и боље организују велики прилив пацијената – нису на нивоу задатка. Лекари су под великим притиском, грађани незадовољни и поставља се логично питање – ко је кривац?

Да ли је све морало да буде овако – избори, постизборна славља, утакмице – све олако, без планирања и одговорности коју власт носи са собом. Јер не доноси власт само привилегије, положаје и новац како то у садашњој власти виде. Сада ће ту неодговорност, нажалост, платити сви – и они који су изашли на изборе и они који нису.

Посебну одговорност треба да сносе они који су на функцијама у власти, а  чија струка захтева да се не повинују страначкој припадности, већ Хипократовој заклетви коју су дали када су се определили да се баве најхуманијим позивом на свету и који нису нашли ни снаге ни моралне одговорности да упозоре на сву опасност коју су избори носили са собом.
 

Ивана Стојановић
Председник ПО Двери за Војводину

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: