Српски Покрет Двери - Лого
Search

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове ставио је на  јавни увид План детаљне регулације за комплекс “Авала филма“ на Чукарици. Овај план обухвата површину од 87 хектара, углавном зелених површина и шуме, у најлепшем делу Кошутњака. Компанија “Авала студиос“, која је преузела југословенско предузеће “Авала филм“, је наручилац (Инвеститор) овог плана.


Дакле да би се остварио овај план инвеститор “Авала студиос“, уз подршку Градске управе града Београда на челу са градоначелником Зораном Радојичићем, планира да посече преко 30 хектара  шуме у непосредној близини споменика природе  “Шуме Кошутњак“, које су заштићено подручје (Сл.Гл.102/2010 и Сл. лист града Београда 34/ 2014).

Планирана је изградња станова у укупној површини од 450.000 м2, односно планирају изградњу 3173 луксузних станова, просечне површине преко 140 м2.

Ту су и јавни објекти од 170.000 м2, комерцијални објекти у преко 150.000 м2 и други пратећи садржаји, укупне БРГП од 815.000 м2 изграђеног и бетонираног простора у срцу Кошутњака.

Од свега овог не остаје ни 10 % за зелениле површине, односно свих 30 хектара зелених површина и површина под шумом би било уништено, а затим бетонирано!!!

 

У овом случају постоји огромна одговорност “Урбанистичког завода Београд“ који је овај план израдио. па ГрО Двери Београд пита:
Који би то урбанистички завод, урбаниста, било ког града у било којој земљи у свету, сео и посекао 30 хектара шуме зарад суве градње и обичног бетона.!! На жалост, “Урбанистички завод Београд“ и наши урбанисти су управо то учинили у овом плану!

Овде се ради и о огромној одговорности Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове и свих Секретаријата који су дали било какву сагласност на овај план и они сви морају да одговарају! Наш задатак је да упознамо јавност и грађане са свим овим дешавањима и да им објаснимо да морамо да се ујединимо и заједнички боримо како би сачували Кошутњак.

Позивамо грађане да сви који желе и који се противе сечи шуме и  бетонирању Кошутњака, да пошаљу свој приговор Комисији за приговоре у Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове у ул. Краљице Марије бр.1 лично или поштом до 13.јула 2020. године. Уколико су спречени да то ураде ми им стојимо на располагању да то урадимо уместо њих, довољно је само да се јаве на наш мејл или на наш контакт телефон на сајту двери.рс.

Данас смо предали наше приговоре и борба за очување Кошутњака биће све до тренутка када сви планови који воде ка сечи шуме и бетонирању Кошутњака не буду укинути.
 

[ngg src=“galleries“ ids=“263″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

Радмила Васић
Члан Председништва Двери и
Председник ГрО Двери Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: