Српски Покрет Двери - Лого
Search

Полиција није ту да чува државу, већ је сервис који служи грађанима.

     Оно што смо видели претходних вечери на улицама Београда је узнемиравајуће, велики број снимака и фотографија на којима полиција употребом палице удара грађане који леже и не пружају било какав отпор. Такође смо видели особе које седе на клупи у Пионирском парку и подижу руке док им се приближавају припадници полиције, који затим палицама ударају младиће на клупи иако они нису пружали отпор или покушавали да побегну. Сличне сцене на својој кожи доживело је стотине грађана. Континуирано добијамо сведочења жртава, очевидаца и видео снимке који показују да полиција на најбруталнији начин напада грађане, удара пендреком, шутира грађане и поступа најбруталније без икаквог основа и смисла даље интервенције

Ако можете да постигнете циљ применом блажих полицијских овлашћења, не користите јаче. Полиција је требала да омогући да спонтано и мирно окупљање грађана прође безбедно и појединачне инциденте који су се десили спречи применом блажих мера. То је правило. Српска полиција је итекако обучена да професионално и законито спроводи своја овлашћења, да савлада отпор без наношења повреда било коме. Велики број полицајаца је злоупотребио овакву могућност и понашао се на начин који је непримерен и неприхватљив за полицијског службеника.

Савет за правосуђе покрета Двери јасно истиче да се данас у Србији може говорити о мучењу, злостављању и спровођењу тортуре над грађанима као праксе при примени полицијских овлашћења. Живот грађана је угрожен, неопходно је да се детаљно истраже и процесуирају сви случајеви гажења и пребијања на стотине грађана од стране полицијских формација, како пред редовним судовима и тужилаштвима, тако и у смислу поступања по прописима који уређују дисциплинску одговорност полицајаца. Посебно је важно истаћи да председник према Уставу не треба да утиче на рад полиције, већ независну истрагу мора да спроведе Тужилаштво и да одговори на питања: Зашто режим користи припаднике елитне полицијске јединице као најобичније батинаше, и како ће се то завршити?

Тортура према било коме, па и према појединцима које оправдано треба лишити слободе, никада не може донети добро, нити систему, нити појединцу, јер тортура у једном таквом случају сутра може произвести тортуру према свима нама. Полиција не може и не сме да туче, шутира, пребија руке и ноге обичним грађанима који мирно протестују. Полиција није сервис власти. Власт се мора бавити суштином проблема, а она је – зашто су грађани незадовољни и зашто су изашли на улице!

 

Маја Митић
Председник Савета за уставна питања, правду и законодавствo Српског покрета Двери

 

Фото: Нова.рс

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: