Српски Покрет Двери - Лого
Search

И тужиоци и судије треба да одговарају за кршење Устава и закона

 
     Иницијатива Српског покрета Двери пред Уставним судом Србије за покретање поступка за оцену уставности и законитости измена Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима у сред изборног процеса – последња је прилика да Уставни суд Србије почне да суди по закону, а не искључиво по налозима владајућег режима, као што је то случај последњих неколико година.

Судбина Србије као демократске и правне државе налази се у рукама 13 судија Уставног суда Србије, чија имена нису позната широј јавности, али која би требало добро упамтити: Гордана Ајншпилер Поповић, Татјана Ђуркић, др Драгана Коларић, Мирослав Николић, др Наташа Плавшић, др Милан Шкулић, Лидија Ђукић, Весна Илић Прелић, др Тамаш Корхец, др Владан Петров, др Јован Ћирић и др Тијана Шурлан, на челу са председником Уставног суда Србије Снежаном Марковић. Они у наредним данима имају последњу шансу да одбране професионални морал и да између части и срамоте бирају по чему ће бити упамћени у народу.

Ствар је врло једноставна. Уколико Уставни суд Србије донесе одлуку да су два поменута закона неуставна и поништи комплетан изборни процес на свим нивоима знаћемо да у Србији још увек постоји владавина права. Уколико одлуче другачије или се пак прогласе ненадлежним, као што је то често био случај до сада, јасно је да се и Уставни суд Србије, као највиша правосудна институција у Србији, дефинитивно ставио у службу актуелног режима.

На тај начин би и сам Уставни суд учествовао у кршењу Устава и закона ове земље, а судије које би тако гласале се кандидују за лустрацију. Сигурно је онда да по паду овог режима више неће моћи да обављају судијске нити било које друге јавне функције, а испитаће се и њихова кривична одговорност за антиуставну делатност. Сви носиоци правосудних функција у држави треба да знају, а посебно тужиоци и судије, да не могу бити изузети од одговорности за кршење Устава и закона.

Подсећамо јавност да судије Уставног суда Србије плаћају сви грађани Србије као порески обвезници, и да се за њихов (не)рад издвајају значајна финансијска средства из џепа грађана. Тако председник Уставног суда Србије има нето плату у износу од 417.580,84 динара, а судије у износу од 365.374,48 динара. Секретар Уставног суда зарађује месечно 193.508,66 динара, а његов заменик 171.958,83 динара, док саветници Уставног суда имају месечни приход од 171.958,83 динара, односно 152.827,86 динара.

Уверени смо да међу судијама Уставног суда Србије има часних и поштених људи који држе до свог стручног интегритета и не желе да брукају ни себе ни институцију у којој раде. Поставља се само питање да ли су у већини или у мањини, односно да ли ће већина коначно рећи НЕ антиуставним и противзаконитим одлукама владајућег режима. Време цури, 13 судија Уставног суда пред собом има неколико иницијатива о којима мора да одлучује по хитном поступку, и не могу побећи од одговорности.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: