Српски Покрет Двери - Лого
Search

Пендрек или виолина – коме треба огромна база полиције у срцу Београда, на адреси где је требало да станује култура?

      Савет за културу Српског покрета Двери оглашава се овим саопштењем  поводом раног јавног увида за План детаљне регулације блока 39 у Градској општини Нови Београд, по коме је предвиђено да се највећи део блока 39 уступи МУП-у Србије ради изградње великог полицијског центра са хелиодромом!

Позивамо грађане, све релевантне и заинтересоване образовне институције, цивилни сектор, заинтересоване појединце, политичке партије да устану у одбрану првобитне намене блока 39, по којој је и Булевар добио име – Булевар уметности, а према којој је у целом блоку 39, великом преко 10 хектара требало да се граде зграде свих факултета Универзитета уметности у Београду!

Већ дуго, европске земље имају праксу изградње такозваних „културних четврти“ или квартова, за шта се залаже и Српски покрет Двери. Управо је блок 39, по најстаријем плану, требало да буде кампус свих факултета Универзитета уметности у Београду. У неким каснијим плановима, насталим око 2010. године, ту је требало да буде подигнута и веома потребна зграда Центра за промоцију науке.

На жалост, у полуколонијалној диктатури – земљи понижених мотача каблова, промоција науке није пожељна, што одговара и великим силама које немају интерес да се Србија развије.

Само је пука пропаганда да држава Србија има намеру да улаже у технолошки развој. Наравно, развој науке и уметности овај режим и не помиње, јер ни не зна чему то служи и како доприноси развоју друштва. Али зато овај режим јако добро зна колико је важно да имамо добро наоружану, опремљену жандармерију, која ничему другоме не служи него да буде стална претња свим грађанима који испољавају непослушност режиму.

Постављамо следећа питања најширој јавности:

  1. Ко је и под којим околностима уз какву јавну расправу одобрио да се врши пренамена земљишта са корисника Универзитета уметности на неке касније кориснике и напослетку на МУП?
  2. Да ли су тачне инсинуације да је неко од досадашњих ректора Универзитета уметности нешто на ту тему потписало-ла у име Универзитета, и ако јесте, зашто о томе јавност не зна ништа?
  3. Шта се десило са зградом Центра за промоцију науке? Да ли је он уопште у плану да се гради било где или се од тог пројекта одустало? Шта о томе има да каже Министарство просвете и технолошког развоја?
  4. Да ли је је министар Шарчевић као ресорни министар, својим потписом одобрио пренамену земљишта за МУП, а у име Универзитета уметности, или је ово урађено без његове сагласности? Ако је дао сагласност, онда је он сам издао интересе сопственог ресора који заступа.
  5. Докле ће сва ова питања да буду на маргини, у сивој зони, у домену полуинформација, говоркања, и да ли у Србији постоје новинари који препознају јавни интерес у овоме и који желе да се укључе и ову причу учине транспарентном?

 
У том смислу позивамо све истраживачке новинаре да препознају свој интерес у бављењу овом темом и позивамо грађане да своје писане примедбе и мишљења током раног јавног увида, у писаној форми доставе Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, Београд, Краљице Марије 1, закључно са 27. јулом 2020. године

 

Савет за културу Српског покрета Двери

 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: