Српски Покрет Двери - Лого
Search

Изјава председника Српског покрета Двери Бошка Обрадовића на данашњој конференцији за медије испред Уставног суда Србије 

     Прошло је тачно седам дана од како је Уставном суду Србије предата иницијатива Српског покрета Двери за покретање поступка за оцену уставности и законитости измена Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима у сред изборног процеса. Уставни суд и даље ћути, налази се у самоизолацији и не меша се у свој посао. Не изјашњавају се ни о другим иницијативама и уставним жалбама које су поред Двери и Удружене опозиције Србије самостално предале и колеге из Државотворног покрета Србије, Доста је било и Српске радикалне странке. Зашто ћуте судије Уставног суда Србије? Ово је последња прилика да почну да суде по Уставу и закону, а не искључиво по налозима владајућег режима, као што је то случај у последњих неколико година.

Подсетимо се њихових имена: Гордана Ајншпилер Поповић, Татјана Ђуркић, др Драгана Коларић, Мирослав Николић, др Наташа Плавшић, др Милан Шкулић, Лидија Ђукић, Весна Илић Прелић, др Тамаш Корхец, др Владан Петров, др Јован Ћирић и др Тијана Шурлан, на челу са председником Уставног суда Србије Снежаном Марковић. На њима је да – пре него што у наредних седам дана дође до конституисања лажне Скупштине настале на лажним, недемократским и противуставним изборима – донесу одлуку да су два поменута закона неуставна и пониште комплетан изборни процес на свим нивоима. У супротном, знаћемо да се Уставни суд Србије самоукинуо и да више не постоји.  

Од доласка на власт пре осам година СНС је променила комплетан састав Уставног суда Србије и на тај начин увела контролу у његов рад. Најмање троје судија Уставног суда су чланови СНС: Снежана Марковић, Драгана Коларић и Тијана Шурлан.

Снежана Марковић, председник Уставног суда Србије, помиње се у „Афери Индекс“, везаној за узимање мита од стране више професора на Правном факултету у Крагујевцу, међу којима се нашао и њен супруг адвокат Звонко Марковић, а на страни 79 Оптужнице се помиње и сама Снежана Марковић као лице које је ургирало код окривљеног професора да се студенту упише оцена без полагања. Она се препоручила актуелној власти још кад је као заменик републичког јавног тужиоца ослободила одговорности политичаре на челу са Мајом Гојковић за пљачку АТП Војводина. Тада је на предлог свог земљака Томислава Николића била на 15 различитих функција истовремено са преко 500.000 динара месечних примања, а данас као председник УСС има плату од 417. 000, док њене колеге судије имају месечна примања од 365.000. Драгана Коларић је супруга Срђана Коларића, члана Главног одбора СНС и председника општине Чукарица, а Тијана Шурлан је била кандидат СНС за одборника на локалним изборима на Врачару.

То није ништа када се сетимо да је 650 разрешених судија у контроверзној реформи правосуђа у време бивше власти узело чланске књижице тада опозиционе СНС, као и да након повратка на судијске функције никада нису показали исписнице из чланства у сада владајућој странци. Зато данас тражим да поменуто троје судија Уставног суда Србије који су чланови СНС хитно поднесу оставке, а осталих 10 судија почну да раде свој посао и докажу да они нису чланови владајуће странке. У супротном, нема друге него да сви буду лустрирани након политичких промена и смене актуелне власти, као и да им се доживотно забрани обављање било које јавне функције.  

На крају, постављам питање да ли је нормално да се Уставни суд по свим кључним државним и друштвеним питањима у последњих неколико година прогласио ненадлежним: од антиуставних тзв. Бриселских споразума, преко закона о смањењу пензија и лекс специјалиса о „Београду на води“, до антиуставног увођења ванредног стања и сада незаузимања става о недемократским и противуставним изборима?

[ngg src=“galleries“ ids=“269″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]Ко заправо врши притисак на судије и тужиоце у Србији? Сигурно не ја као опозициони политичар који не може да се појави нити на једном великом медију у Србији, већ власт која их уцењује функцијом на коју су постављени од стране владајућег режима. Судије и тужиоци у Србији би морали да буду свесни да ће и они морати кривично да одговарају за кршење Устава и закона, и да их чека лустрација од које не могу побећи. Многи од њих сада мисле да ће ова власт трајати вечито и да ће се провући до пензије са слугерањским односом према извршној власти, али треба да знају да политичке промене долазе много брже него што они мисле и да се полако спремају за лустрацију.


 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: