Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градска организација Српског покрета Двери Београд била је јуче са грађанима из Удружења „Битка за Кошутњак“ и другим солидарним удружењима који желе, хоће и раде на  спречавању даљег  уништавања Београда од стране градских функционера из СНС-а.

      22. седница Скупштине града  Београда почела је јуче у 10 часова као да се ништа не дешава испред улаза у салу Сава центра где је због пандемије ковидом-19 премештено одржавање седнице из градске скупштине.

На самом улазу било је представника политичких организација, а међу њима и Српски Покрет Двери, заједно са свим удружењима који су имали писмени захтев да присуствују седници и да одборницима града Београда, члановима већа и челницима градске власти укажу на проблем девастирања, рушења и уништавања Београда са којим се грађани не слажу.

Одговор од скупштине града није стигао, градоначелник, заменик или било ко од функционера није желео да прими грађане.

Пре самог почетка седнице одржана је конференција за медије на којој су говорили Дејан Јовановић из Удружења “Битка за Кошутњак“, Милена Танасковић, Радмила Васић и Лидија Мартиновић.

Радмила Васић (Двери)  је указала да од почетка учествује и помаже да се спречи усвајање плана детаљне регулације за комплекс “Авала филма“ на Кошутњаку. Указала је да су сви они данас ту  због погрешних градских одлука. Такође је позвала грађане да активно учествују да сачувају свој град и своје окружење јер на то имају право. Поручила је инвеститору “Себре“ из Чешке, као и наручиоцу плана детаљне регулације компанији “Авала студиос“  да одустану од пројекта, јер  грађани неће дозволити сечу шуме у Кошутњаку. Инвеститору из Чешке је поручено, да ако не могу у својој земљи, у Прагу, недалеко од центра града да посеку шуму зарад изградње објеката то неће моћи ни у Београду јер, иако постоји градска одлука, грађани то неће дозволити. Просто је невероватно да инвеститори причају „шарене лажи“ и представљају себе као некакве хуманитарце, ми сматрамо да они то нису и да се  воде искључиво профитом.

[ngg src=“galleries“ ids=“272″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

На Кошутњаку је планирана сеча преко 30 хектара шуме и другог растиња и уништавање зеленила а инвеститор је замислио да изгради  815 000 м2 стамбеног, пословног и простора јавне намене, као и да је ту најмање простора предвиђено за спортске терене или активне садржаје. Нетачна је и тврдња инвеститора да ће сачувати свако вредно стабло јер када крене градња мало ко води рачуна о дрвећу и зеленилу.

На основу Одлуке  бр. 10626/16.07.2019. “Србија шуме“  су земљу у државној својини Републике Србије у површини од 7 хектара  на Кошутњаку  изузели  из свог поседа газдовања шумама и поклоњена је зарад израде Плана детаљне регулације за комплекс “Авала филма“, па се поставља питање да ли и како они штите интересе и чувају имовину која им је дата? Као разлог навели су Одлуку  Скупштине града Београда број 350’1091/17-С од 21.12.2017. године на коју се позивају и коју су спровели.

Јучерашње окупљање грађана представља само наставак  борбе за очување Кошутњака и уједно може се рећи да ће “Битка за Кошутњак“ прерасти у  “Битку за Београд“ или чак и у “Битку за Србију“.
 
 

Инфо служба ГрО Двери Београд

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: