Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Смедерево је средином 15. века било престоница Српске Деспотовине, а сада смо у 21. веку сведоци да, нажалост, постаје једна од престоница загађења ваздуха. Наравно, мртва трка са Бором, Београдом…

     У суботу, 22. августа, одржан је протест грађана и блокада железнице у Смедереву. Иако је проблем загађења ваздуха присутан свакодневно, иако је црна прашина из ваздуха због непостојања одговарајућих или било каквих филтера за пречишћавање ваздуха на нашим крововима, аутомобилима, зеленим површинама, у ваздуху, у нашим плућима, иако су овим највише угрожена деца, њихово здравље као и здравље одраслих и радно способних грађана као и пензионера, не велики број Смедереваца се одазвао позиву да присуствује протесту. Углавном су проблем препознали грађани суседних градова – Београда, Бора, Новог Сада и др. који су дошли да покажу своје незадовољство небригом владајуће већине за здравље својих грађана, затим њиховом небригом за очување здраве животне средине и успостављању услова и обавезних радњи како би се то побољшало. То су препознали и представници Српског покрета Двери из Смедерева, који су заједно са својим саборцима из Београда дошли да подрже суграђане у борби за чистији ваздух, као и увек до сада широм Србије.

     Чист ваздух Смедерева је пре свега  потребан Смедеревцима, које Двери желе да охрабре да следећи пут изађу у већем броју. Ништа у овој борби не сме да нас обесхрабри, сви смо свесни какав је непријатељ пред нама и знамо да ће та борба бити дуга и непрестана. Народ је свуда изложен разним притисцима, уценама и застрашен је, али само оваквим акцијама у свим местима, парковима, шумама, показујемо да се не предајемо и да само заједно можемо постићи све. Пример томе нам показују сви храбри људи који су, после 3 године непрестане битке, извојевали победу и ослободили Ракитску реку из цеви.

     Ових дана имамо прилику да чујемо да је изградња националног стадиона наша насушна потреба. Не, наша насушна потреба је чист ваздух, непосечена шума, река у свом кориту, воде у власништву грађана Србије… То је основно људско право које нам ниједан страни инвеститор, пријатељ или брат не сме ускратити. 

     Овај протест улива наду да ћемо у наредном периоду успети да, заједничким снагама, зауставимо даљу распродају и поклањање земље и воде страним инвеститорима, али и да ћемо се сами у будућности одговорније понашати према природи. Јер, какву земљу будемо оставили нашим потомцима – тако ће нам судити. 

Гро Двери Смедерево

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: