Српски Покрет Двери - Лого
Search

Овим текстом желим да скренем пажњу на ударе са којима се Православље суочава у целом свету, а нарочито на овим просторима. Православље је једина истинска, права вера и зато је на удару са циљем да се разбије Црква, породица, традиција, духовност и све оно што чини темељ нашег постојања кроз векове.

     Подсећамо да је Скупштина Црне Горе крајем 2019. године, уз немире у Скупштини, пребијање епископа и верника, хапшење посланика опозиције, блокаде саобраћаја, усвојила Закон о слободи вероисповести којим се предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године. Српска православна црква се нашла на удару, прети јој се одузимањем земљишта и светиња. Међутим, народ устаје вера се рађа, организују се литије, Цркве се пуне, молитве одјекују, народ кренуо за духовним пастирима јер само њима верује, цитира се опет Његош,

„што на вјеру праву не похули,

што се не хће у ланце везати,

то се збјежа у ове ЛИТИЈЕ,

да гинемо и крв прољевамо

да јуначки аманет чувамо,

дивно име и свету слободу“.

Сада у Црној Гори чудо, народ који је дуго трпео, сва злостављања, сва понижења, (независност уз крађу, језик, признање тзв. Косова, чланство у НАТО) сва пљачкања, али када су му ударили на светињу, када су му ударили на Светог Симеона мироточивог, Светог Саву, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, није хтео да ћути него је у литијама, молитвом и вером са крстом и тробојком кренуо у борбу. И сад имамо ситуацију да се у Црној Гори вратио понос и достојанство, нема страха од хапшења, казни, губитка посла, већ само понос што се бране светиње, што се брани Светосавље и Косовски завет.

Подршка Цркви стиже са свих страна: војска, цивилна лица на служби у Војсци, војници по уговору, пензионисани војниици, поморци, ватрогасци капетани, адвокати, лекари, професори, новинари, правници, студенти, несебично дају подршку Српској православној цркви и верном народу, уз громогласни поклич: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!

Док имамо овакве људе, имаћемо будућност и овај народ неће пропасти. Велика храброст изјаве и дела уливају нам наду у будућност. Искачу људи код којих није све на продају, људи који бирају некад тежи пут, искачу људи који враћају наду у Васкрс морала и духовности код свих нас. Ево како изгледа када проговори скрушена душа и рањено срце.

„Овај мој потез нема никакве везе са политиком, реч је о одбрани вере, а за њу сам спреман живот положити“ – рекао је Милоје Шћепановић, полицајац који је дао отказ јер није хтео да бије свој народ. Боље кући часна образа, него прљава с пендреком – говори Шћепановић. „Како сам могао другачије да реагујем ако као хришћанин следим веру прадедовску и традиционално црногорско васпитање које су ми усадили моји преци. Ово је тешко време, али се у Бога надам да ће се људи уразумити и поштовати свете каноне, чувати нашу Српску православну цркву која је родила Црну Гору и у свим изазовима била њена чврста брана и одбрана“ – каже Шћепановић.

Државну стипендију од преко 50.000 евра научник Маја Чабаркапа одбија уз образложење: „Као Српкињи, вјерници СПЦ али и Црногорки и космополити мени моја духовност, част, људско достојанство, разум и патриотизам не дозвољавају да имам било какве везе са свим тим, нити да прећутно гледам и самим тим судјелујем у покушајима затирања мог Српског народа и мог православља у овој држави.“ Маја ту не стаје него верном народу поручује: „Уколико вам треба новац за храну или да платите казну што су вас прогонили на правди Бога и кажњавали за заставе, за фарбу за цртање тробојки, за материјал за крстове, за мајице, за спонзорисање објава или за било коју другу идеју (активност) за одбрану православља у Црној Гори – јавите ми се у инбокс. Сва сума вам је на располагању!“, написала је Маја.

Уз Божју помоћ из манастира Пресвете Богородице Тројеручице испод Авале Мати Злата и сестра Драгана М. Мирковић подарише нам химну и молитву за светиње, а Феђа Димовић изјави „Црна Гора данас брани своју браћу у Србији, наше Косово и Метохију, Републику Српску, као и целу хришћанску Европу од бесмисла у који је запала.“ И београдски синдикат још једном потврди своју вечност.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ

МОЛИТВА СВЕТИМА ЗА СПАС СВЕТИЊА

Београдски Синдикат – Свиће зора

*****

Парламентарни избори у Црној Гори заказани за 30. август су избори између пробуђене духовности и бахатог властодршца Мила Ђукановића, избори на коме су са једне стране духовност, часни образ, прадедовска вера, традиционално црногорско васпитање, достојанство разум и патриотизам, а с друге стране тридесетједногодишња владавина Мила Ђукановића заснована на крађи, лажима и преварама.

Не бојим се ја Мила Ђукановића на овим изборима, јер

„Не бојим се вражијега кота,

нека га је ка’ на гори листа,

но се бојим од зла домаћега’“.

Бојим се Александра Вучића и бојим се да вам се не догоди 2016. година. Бојим се човека који 24 часа хвали сам себе са националних телевизија и коме је избор за кључно место у држави Ана Брнабић. Још памтим како је Вучић пре четири године спасио Ђукановића од сигурног пораза. Не излази ми из главе одговор Ненада Прокића на питање да ли ће се односи Црне Горе и Србије погоршати након хапшења Дикића: „то се неће десити, јер „односи између власти Црне Горе и Србије никада нису били бољи“, што је „видљиво и по генералској помоћи коју је власт Црне Горе добила од власти у Србији на дан самих избора, а што је било вероватно одлучујуће да она на тој власти и остане“. Уз опаску да нема никакве доказе за то, Прокић каже да му се „чини да је управо тако“. Да се разумемо, иако би то било криминално мешање у послове суседне државе, ја ту сарадњу између две будуће чланице НАТО-а подржавам и мислим да је боља од свега што смо до сада видели, а што је такође било криминално. Политичких консеквенци зато неће бити, притворени ће бити пуштени због недостатка доказа. Зато очекујем даље унапређење односа и сарадњу и на другим пољима, као и да власт у Црној Гори узврати на сличан начин власти у Србији, кад за то дође време. Дакле, ако је било спина, он би могао да буде само заједнички, а никако само Ђукановићев. Ко се први сетио, није ни битно“, каже Прокић.

Беба Поповић, Александар Вучић, Мило Ђукановић, Станко Суботић, Мухамед Дахлан, криминални нарко кланови и ко зна које још стране службе и дубоке државе ће се из петних жила упињати да се ништа не промени да не би дошло до домино ефекта. Немојте сумњати да они имају разрађену тактику до танчина за сваки сценарио и опстанка и силаска Мила Ђукановића са власти. Да би их победили потребно је да сви политички чиниоци окрену леђа Милу Ђукановићу и ДПС-у, да једноставно сви понове (мудре изјаве Маје и Милоја) да им духовност, част, образ, људско достојанство, разум и патриотизам, прадедовска вера и традиционално црногорско васпитање не дозвољавају да имају било какве везе са ДПС и Милом Ђукановићем. Да неће да учествују у његовој сулудој намери отимања светиња, да једноставно за већину грађана Мило Ђукановић и ДПС више не постоје. Да се јасно поручи да је доста више крађе на изборима, да не може држава која има око 622.000 становника да има 541.232 бирача. Не може се више притискати Централна изборна комисија. Не може више да се влада уз подршку шиптарске нарко-мафије. Знамо за фантом-бираче, знамо за дупло уписане и преминуле бираче, знамо и да се многима отежава бирачко право. Знамо да се незаконито користе изводи из бирачког списка за евидентирање такозваних сигурних гласова и бирача који су изашли на изборе, и да се врши притисак и разни облици куповине гласова. Видимо да је у току масовно издавање (дуплих) личних карата од стране МУП-а. Доста фиктивне опозиције, измишљања непријатеља, изборних манипулација и превара, незаконитог коришћења буџетских средстава и притисака на медије. Доста уцена на државне службенике.

Апелујем да поштени војници и полицајци на сваки позив за интервенцију против народа раздуже оружје и униформе и стану уз народ. Па нека Мило Ђукановић позове НАТО пакт да му штити власт од икона и крстова. Нека објасни да Шеста флота треба да ратује против руке Јована Крститеља.

Част, образ људско достојанство, разум, патриотизам, храброст, слобода, прадедовска вера, традиционално васпитање, правда, побожност, вера, љубав, трпљење, радост, доброта, милост, особине су и врлине које имају и својим делима доказују Маја Чабаркапа и Шћепановић Миливоје, а које из дана у дан прихвата и сведочи огромна већина верног народа.

Све ове особине и врлине проистичу из ДУХОВНОСТИ и није нимало случајно што је Маја Чабаркапа ову особину ставила на прво место. Само ДУХОВНОСТ је гарант свих ових врлина, а са губитком ДУХОВНОСТИ, веома лако се губи и част и образ и вера и храброст и доброта и милост и љубав. У Црној Гори се ДУХОВНОСТ пробудила, а онај ко ДУХОВНОСТ пробуди у Србији заслужиће место међу највеће српске великане. Када се поново задојимо Православљем, крстом часним и вером у Бога, када се вратимо посту и молитви тада ће све бити другачије. Док се ми не обратимо Богу за избављење, урадиће то наше планине.

 

МОЛИТВА СРПСКИХ ПЛАНИНА

 

ЛОВЋЕН:

ОЈ АВАЛО СЕСТРО МОЈА МИЛА,

ШТО СИ ТУЖНА И ГЛАВУ ПОГНУЛА,

ЗАР ТИ НИЈЕ И ДРАГО И МИЛО,

ОВО ШТО СЕ С ЦРНОМ ГОРОМ ЗБИЛО.

ЗАР НЕ ВИДИШ НАРОД И ЛИТИЈЕ,

ШТО ГОСПОДУ БОГУ СЕ РАДУЈЕ,

ШТО С МОЛИТВОМ И КРСТОМ СЕ ХРАНИ,

И СВЕМОЋНЕ СВЕТИЊЕ САД БРАНИ.

ДИГНИ ГЛАВУ МОЈА СЕСТРО МИЛА

ЧЕСТИТАЈ МИ ШТО ИСПРАВИХ КРИЛА,

ПОСЛЕ ПУНИХ ЧЕТРНЕСТ ГОДИНА,

ЈА ПРОГЛЕДАХ БОЖИЈИМ ОЧИМА.

 

АВАЛА:

ОЈ ЛОВЋЕНЕ КАКО ВРЕМЕ ЛЕТИ,

ДОБРО КАД СЕ СВОЈЕ СЕСТРЕ СЕТИ,

ЈА ТЕ ГЛЕДАМ ЧЕТРНАЕСТ ГОДИНА,

САВИЈАШ СЕ ПРЕД НЕЗНАБОШЦИМА,

ЗА ОВИЈЕХ ЧЕТРНАЕСТ ГОДИНА,

МНОГО САМ ТИ СУЗА ИЗРОНИЛА,

МИСЛИЛА САМ ПОСЛЕ СВОГ ЛУДИЛА,

ДА САМ СВОГА БРАТА ИЗГУБИЛА.

 

ЛОВЋЕН:

ОПРОСТИ МИ МОЈА СЕЈО МИЛА,

ЗА ЛУДИЛА ШТО СУ СЕ ДЕСИЛА,

МИСЛИО САМ У СВОЈОЈ НЕМОЋИ,

ДА ЋЕ СВЕ ТО ОДЈЕДАНПУТ ПРОЋИ.

НИЈЕ МЕНИ СЕЈО ЛАКО БИЛО,

НЕЗАВИСНОСТ КАД ИЗГЛАСА МИЛО,

КАД УЗ ПОМОЋ КРАЂЕ И НЕКРСТА,

ОДВОЈИ НАС И ОД САМОГ ХРИСТА.

ТЕШКО САМ ТИ СЕСТРИЦЕ ПОДНИО,

КАД ЈЕ МИЛО ЈЕЗИК УВОДИО.

КАД СУ НАМ СЕ СПРДАЛИ ОКОЛО,

КАД ЈЕ МИЛО ПРИЗНАО КОСОВО,

ПРВИ ПУТ ЋУ СЕСТРО РЕЋИ ОВО,

КАД ЈЕ МИЛО ПРИЗНAО КОСОВО,

ЗАКЛЕО САМ СЕ НА КРСТ И СВИЈЕЋУ,

ТО НЕДЈЕЛО ОПРОСТИТ МУ НЕЋУ.

БОРИЋУ СЕ СА НАРОДОМ ВЕРНИМ,

ДА ЗЛО ОВО ШТО ПРЕ ИСКОРЕНИМ.

У КАКВО САМ СЕСТРО ПАО БЛАТО,

КАДА МИЛО ПРИСТУПИ У НАТО,

ОД ТАД СЕСТРО НИЧЕМ СЕ НЕ ДИВИМ,

МУКА МИ ЈЕ БИЛО И ШТО ЖИВИМ.

УТЕХУ САМ НАШО У ИСТИНИ,

ДА СВЕ ОВО ШТО МИЛО УЧИНИ,

НИЈЕ ВОЉА МОЈЕГА НАРОДА,

ВЕЋ НЕКОЛКО РЂА И ИЗРОДА.

ВИДЕО САМ СВЕ ШТО МИЛО СПРЕМА,

ДА ПОДРШКЕ У НАРОДУ НЕМА.

 

АВАЛА:

РАДУЈЕМ СЕ МОЈ ЛОВЋЕНЕ МИО,

ШТО СИ ГЛАВУ ПРЕД БОГА ПРИНИО,

ШТО СИ СВОЈЕ РАНЕ ИСЦЕЛИО,

И ГОСПОДУ БОГУ СЕ ВРАТИО.

НО САД СЛУШАЈ НАЈМИЛИЈИ БРАТЕ,

КАКВЕ МУКЕ МЕНЕ ДАНАС ПРАТЕ.

ГДЕ ГОД ОКОМ СРБИЈУ ПОГЛЕДАМ

ВИШЕ БРАТЕ ЈА СМИРЕЊА НЕМАМ.

ЧУДНО НЕКО ВРЕМЕ НАМ ЈЕ ДОШЛО

СВЕ ПРОПАДА, НАОПАКО ПОШЛО.

НАРОД СПАВА СВЕ СЕ УНИШТАВА.

ЗАВЛАДАЛЕ ПРЕВАРЕ И ЛАЖИ,

НАРОД ВИШЕ НИ БОГА НЕ ТРАЖИ.

МИСЛИ НАРОД ДА СЛОБОДУ ИМА,

А НЕ ВИДИ ДА ЈЕ У ОКОВИМА.

ОКУПАТОР ПОСТАВЉА НАМ ВЛАСТИ,

ДА ОКРИВЕ НАРОД ЗА ПРОПАСТИ,

ДА ЗБОГ ТОБОЖ ЕВРОПСКОГ ЖИВОТА,

ОДРЕКНЕ СЕ НАРОД ОД КОСМЕТА.

НЕ ЗНАМ КОЈУ ДА ПРЕДУЗМЕМ МЕРУ,

ДА ПОВРАТЕ ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ,

ОКРЕНУ СЕ КА ЖИВОМЕ БОГУ,

И ПОВРАТЕ ЈЕДИНСТВО И СЛОГУ.

ЗАТО ТУЖНА И НЕМОЋНА СТОЈИМ,

ЗА КОСОВСКЕ СВЕТИЊЕ СЕ БОЈИМ.

ПОКЛЕКНЕЛТЕ ВИ У ЦРНОЈ ГОРИ.

СРБИЈА ЋЕ ЦЕЛА ДА ИЗГОРИ.

А ОДБРАНА ВАША ХРАБРА БРИТКА,

ДАНАШЊА ЈЕ МОЈКОВАЧКА БИТКА.

 

ЛОВЋЕН:

ОЈ АВАЛО СВЕ ШТО САДА МОГУ,

ДОК СЕ НАРОД НЕ ОБРАТИ БОГУ,

МЕСТО НАШЕГ ПОСПАНОГ НАРОДА,

МИ ЋЕМО СЕ ПОМОЛИТ КОД БОГА.

ЈА ЋУ ПОЗВАТ СВЕ ПЛАНИНЕ СРПСКЕ,

ДА ОКОВЕ РАЗБИЈЕМО МРСКЕ.

СА ГОЛИЈЕ, МУЧЊА И ЈАВОРА,

РОМАНИЈЕ И СА ПРОКЛЕТИЈЕ,

НЕК ОДЛЕЖЕ МОЛИТВА НАЈПРИЈЕ.

НЕКА ПОСЛЕ ЗЛАТИБОР И ТАРА,

ФРУШКА ГОРА И ДИНАРА СТАРА,

СА БОГОМ СЕ О СВЕМ ДОГОВАРА.

С ВЕЛЕБИТА ПСУЊА И ПАПУКА,

СА ЈЕЛИЦЕ ЦЕРА И РУДНИКА,

ШАР ПЛАНИНЕ СКОПСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ,

НЕК МОЛИТВЕ ДО НЕБА СЕ ОРЕ.

НЕК СТОЛОВИ КОСМАЈ И КОЗАРА,

ЈАХОРИНА ВУЈАН И БУКУЉА,

И СВЕ СРПСКЕ ПЛАНИНЕ КРОЗ СЛОГУ.

БАШ ОВАКО ПОМОЛЕ СЕ БОГУ.

 

МОЛИТВА:

 

О ГОСПОДЕ СТВОРИТЕЉУ СВЕГА,

ПОГЛЕДАЈ НАС СА ПЛАВОГА НЕБА,

МЕСТО НАШЕГ НАРОДА СВЕЗАНА,

ОБОРЕНА И ПОНИЖЕНА,

МОЛИМО ТЕ КАО ЈАКОВ СВЕТИ,

СРПСКОМ РОДУ У ПОМОЋ ПОЛЕТИ.

ДАНАС СУ МУ КАО НИКАД ПРИЈЕ,

УДАРИЛИ НА СВЕ НАЈМИЛИЈЕ,

НАДУ НЕМА ВИШЕ НИ У КОГА,

АЛИ НЕ ЗНА ДА ПОТРАЖИ БОГА.

ЗАТО ЋЕМО МИ ПЛАНИНЕ САМО,

ПОМОЛИТ СЕ СРЦЕМ КАКО ЗНАМО,

НЕУКЕ СМО ЗА МОЛИТВЕ ТЕБИ,

ПА МОЛИТВА ДА ТЕ НЕ УВРЕДИ.

1.

МОЛИМО ТЕ КАО ПРВО ЕТО,

САЧУВАЈ НАМ ПРАВОСЛАВЉЕ СВЕТО.

2.

О ГОСПОДЕ РАДИ ТВОЈЕ ВОЉЕ,

ИЗБАВИ НАС ИЗ СВАКЕ НЕВОЉЕ.

3.

СРПСКИ НАРОД ОД БИЈЕДЕ СПАСИ,

ДА СЕ СРПСКО ИМЕ НЕ УГАСИ,

ДА СВЕТИЊЕ НЕ ПРОПАДНУ НАМА,

МОЛИМО СЕ ТЕБИ У СУЗАМА.

4.

МОЛИМО ТЕ ЗА УСНУЛЕ НАШЕ,

ПОГЛЕДАЈ ИХ ЈЕР СЕ ТЕБЕ ПЛАШЕ,

ПОГЛЕДАЈ ИХ У СВОЈОЈ МИЛОСТИ,

И ГРЕХЕ ИМ ЗЕМАЉСКЕ ОПРОСТИ.

5.

БРАЋУ СЕСТРЕ И СВЕ НАШЕ БЛИЖЊЕ,

РОДИТЕЉЕ, СИНОВЕ И КЋЕРИ,

САЧУВАЈ НАМ У НАЈВЕЋОЈ ВЕРИ,

ПОДАРИ ИМ КАД ИХ МУКЕ ТИШТУ,

СВЕ ШТО С ВЕРОМ ОД ТЕБЕ УЗИШТУ.

6.

А ОВО ТЕ ПОСЕБНО МОЛИМО!

ДА ИСПУНИШ СТРАХОМ СУДА СВОГА,

СТАРЕШИНЕ НАРОДА СРПСКОГА,

ДА СЕ НИКАД НЕ ДОГОДИ ВИШЕ,

ДА БЕЗБОЖНИК НА ЗЕМЉУ КИДИШЕ,

ДА БЕЗ ТВОГА БЛАГОСЛОВА БОЖЕ,

СРБИЈОМ СЕ УПРАВЉАТ НЕ МОЖЕ.

 

7.

О ГОСПОДЕ У НАЈВЕЋОЈ МЕРИ,

ОТВОРИ НАМ ТИ БОЖАНСКЕ ДВЕРИ,

МОЛИТВАМА СВЕТИЈЕХ ОТАЦА,

ПА И ТВОЈИХ СРПСКИЈЕХ ПЛАНИНА,

СВЕ ДОК СРПСКИ НАРОД НЕ ЗАПИШТИ,

ТИ МОЛИТВЕ СВЕ НАШЕ УСЛИШИ.

 

АМИН.

 

Данко Манојловић,

Члан Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство

ОО Двери Нови Београд

Фото: ИН4С

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: