Српски Покрет Двери - Лого
Search

Реаговање на текст у дневном листу „Политика“ под називом „Црвени картон за Бошка Обрадовића“

Српски Покрет Двери са жаљењем и болом констатује одступање од основних постулата објективног, истинитог и непристрасног новинарства, који су Политици донели статус најугледнијег српског листа.


      Због тога нам је искрено жао што „Политика” већ годинама није на нивоу реномеа најстаријег дневног листа на Балкану. Нажалост, све више почиње да личи на друге режимске таблоиде, а ниво објективног новинарства драматично пада. Добар пример је крајње непрофесионалан чланак о Српском покрету Двери са данашње насловне стране „Политике, који се бави Дверима, а да ни о чему није питао за мишљење никога из Двери. О Дверима говоре два режимска политичка аналитичара из препознатљиве клијентелистичке шеме власти, који су запослени на дневном нивоу на ТВ ПИНК и у Информеру, као и анонимни (или измишљени) бивши или садашњи чланови Двери, док друга страна (о којој се заправо пише) не постоји. Иако смо потпуно свесни тоталитарне природе режима у којем живимо, као и размере професионалне и моралне деградације новинарске професије у Србији, ипак смо изненађени и разочарани нивоом тенденциозности, непрофесионалности и површности у овом покушају «анализе» рада Српског Покрета Двери. Политика је најстарији и најеминентнији српски лист и не сме себи да дозволи овај ниво режимске инструментализације. Али то је својеврстан знак времена: онда када се Политика спусти на ниво голе апологије власти и таргетира истинску опозицију  убрзо више нема ни такве Политике, а ни такве власти.
 
Са друге стране, формат и обим данашњег памфлета против Српског покрета Двери, нас радује и охрабрује: он сведочи о страху режима у тренутку док крши Устав Републике Србије и врло прецизно маркира своје праве противнике – уставобранитеље. Захваљујемо Политици што препознају ту чињеницу. 
 
Да су Двери минорне и маргиналне не би ни биле предмет коментарисања. Двери су проблем и када су у Савезу за Србију и данас када наступају самостално. Двери сметају и када су грађанске демократе и када су хришћанске патриоте. Двери морају бити уништене јер постоји опасност да својим програмом привуку део бирачког тела СНС и СПС. То не може нико други из редова опозиције сем програм Двери, па је зато важно свакодневно пуцати на Двери из свих режимских медијских оружја. 
 
Двери и Бошко Обрадовић нити су икада имали екстремну реторику нити су чинили било какве испаде на протестима опозиције. Пре ће бити да смета једна храбра и некомпромитована опозиција која никада није била на власти, има свој став и коју нико не може да купи и уцени. То често подједнако смета и онима на власти и другима у опозицији. Двери су им једноставно конкуренција, а нису део никаквих шема нити комбинација бивше или садашње власти.  Ми смо остали верни програму у 30 тачака на коме је настао Савез за Србију и нисмо ушли у Удружену опозицију Србије управо зато што је укинут Савез и што се одступило од тих 30 тачака. Нико нас није истиснуо, како инсинуира новинар „Политике”, већ смо се сами определили да даље наступамо самостално до следећих избора промовишући свој програм и своје људе, а остајући отворени за техничку сарадњу са колегама из опозиције на смени актуелне власти. 
 
Нема веће лажи од писања „Политике” да чланови Двери приступају напредњацима. Пре ће бити обрнуто: да разочарани бирачи и присталице СНС све више подржавају Двери разочарани у политику владајуће странке према Косову и Метохији, мигрантској кризи, наметању присилне вакцинације… Можда је то мотив за писање овог чланка који је новинар „Политике” добио као задатак из Централе СНС.

Можда нас „Политика” демантује и позове некога из Двери и пренесе и наше ставове. Чуда су могућа. Ми у њих верујемо. 
 

проф. др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: