Српски Покрет Двери - Лого
Search

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и председник Савета Двери за културу Милорад Маринковић одржали су данас конференцију за новинаре испред зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Тема данашње конференције је била заштита лажних факултета и лажних диплома од стране Министарства просвете.


Бошко Обрадовић: Одговорност за урушавање високог образовања у Србији је пре свега на онима који су надлежни за проверу квалитета високошколских установа, њихових студијских програма и диплома. То је задатак на првом месту Просветне инспекције при Министарству просвете, али и Комисије за акредитацију и проверу квалитета при Националном акредитационом телу. Дакле, за пропаст српске просвете и купопродају диплома нису криви само лажни факултети и њихови клијенти који се баве овом врстом академског криминала, већ најпре надлежне државне институције које то дозвољавају и штите починиоце кршења закона. 

Данас смо овде да укажемо на ту одговорност Министарства просвете и министра у техничком мандату Младена Шарчевића који штити високошколске установе и појединце из редова СНС и СПС који се овим баве — од старог до новог Мегатренда, Факултета друштвених наука. Упркос нашој пријави, Просветна инспекција и даље није урадила контролу Факултета друштвених наука који крши Закон о високом образовању и уписује студенте иако нема уверење о акредитацији установе и студијских програма. Министар Шарчевић на тај начин жели да заташка истину да иза новог приватног факултета стоје високи функционери СНС Југослав Петковић и Бранислав Простран, генерални директор и заменик директора јавног предузећа Југоимпорт СДПР, које је уступило своју пословну зграду на коришћење новом СНС факултету. Као што је у своје време режим СПС омогућио скандалозно пословање Мегатренда тако данас владајућа СНС ствара свој факултет за производњу лажних диплома и доктората за своје чланове, који без тога не би могли да се нађу на највишим државним функцијама. 
 
Позивам САНУ, универзитете, синдикате, научне раднике и комплетну просветну јавност у Србији да дигну глас и да заједничким снагама зауставимо ово дефинитивно гажење и рушење српске просвете и смисла високог образовања у нашој земљи. Ова негативна селекција је разлог зашто млади и високообразовани људи масовно беже из наше државе. Од преиспитивања свих диплома и доктората запослених у јавном сектору, одузимања свих лажних академских звања и враћања зарада које су на основу тога добијали, као и одузимања акредитација и дозвола за рад онима који су им то омогућили — нема пречег задатка и другог начина да се врати вредност студирања и диплома, позитивна селекција и останак младих у земљи. Ово је једна од најважнијих борби коју водимо за све наше породице. 
 
Милорад Маринковић: Фаворизовањем студената приватних факултета код избора државних функционера (где се у одређеном броју случајева сумња и на куповину диплома), режим СНС шаље веома лошу поруку студентима српских државних Универзитета (у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу и Приштини), да њихово образовање не значи предност код избора на високе јавне функције, јер је очигледно да предност имају студенти приватних универзитета. Партократској Србији су очигледно приватни универзитети ближи од државних.

Српски покрет Двери сматра да треба да буде управо супротно: да државни стипендисти, најбољи студенти домаћих државних универзитета имају предност код запошљавања у јавној управи и на одговорним државним функцијама.

Сви процеси фаворизовања приватног сектора у просвети и здравству, међу којима је и постављење власника приватних школа за министра просвете, указују нам на то да се у овим двема веома важним друштвеним гранама врши тиха транзиција која се крије од очију јавности, а чији је циљ доминантно преузимање истих и њихово већинско стављање под приватну контролу. Подозревамо да је у питању модел свих лоших транзиција који се своди на то да се намерно, систематским занемаривањем, нерешавањем нагомиланих проблема, почев од друштвеног и материјалног статуса просветних радника па до питања евентуалних монопола на тржишту уџбеника, омогућава приватном сектору да полако преузима ову грану. Кроз овај процес најпре страдају достигнути стандарди у образовању (о чему говори и немар и неажурност Тела за акредитацију студијских програма), они се срозавају а нова реалност, после тог дуготрајног процеса, биће формирана онда када се један број државних школа покажу неспособне да иду у корак са временом и захтевима тржишта рада.

Криза са корона вирусом нас је опоменула колико је важан снажан државни здравствени систем, те је сигурно допринела повратку свести грађана о важности истог, и тако можда и омела евентуалне планове за његово брзо урушавање.

Овом приликом подсећамо министра Шарчевића на његово предизборно обећање да ће зграда Филолошко уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу бити изграђена, јер се ради о једином и уједно највећем државном факултету у Крагујевцу који нема решено питање простора. Ето сјајне прилике да Влада и министар докажу да им је стало и до државног школства у Србији. 

Видео прилог можете погледати овде: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: