Српски Покрет Двери - Лого
Search

Изнова, сваке године, јавља се идентичан проблем када су у питању студенти у Србији, односно рокови за завршетак њихових студија. Тако је и ове године.


     Било да су у питању студенти који студирају по старом програму или да се ради о тзв. болоњским студентима (студирање „по Болоњи“ се од старта показало као врло проблематично) проблем је једнак – да ли ће моћи да заврше студије у задатом року што ствара психолошки притисак на ове младе људе. Већина студената не завршава студије у задатом року не из личног хира, већ зато што у исто време док студирају, морају да зарађују и за живот услед тешке материјалне ситуације која је, из године у годину, све тежа по грађане Србије.

У најтежој позицији су студенти који се налази између студената који студирају по „старом програму“ (рок завршетка 2021. година) и „Болоњаца“ којима сада истиче рок. Њихово питање је потпуно отворено и нема заједничког става од стране Министарства просвете, тако да ни они сами не знају шта ће се са њима десити. Посебно је важна чињеница да је већини од тих студената остало испит или два до краја завршетка студија, а да ако не заврше студије у задатом року, алтернатива је реупис на факултет и додавање преко десет испита.

Важно је истаћи да сви студенти, ма по ком студијском програму уче и полажу испите, нису на терету ни држави ни факултетима, јер све своје обавезе сами плаћају. Стога, захтевамо да се свим студентима омогући завршетак студија по програму по коме су студије и уписали и то без изузетака!

На крају, али не и најмање битно, јесте утицај пандемије корона вируса на студирање. КОВИД-19 је утицао на све сегменте живота људи, па тако и на студирање. Од исељавања из студентских домова, до мерења температуре на уласку у зграде факултета где се дешава да студентима буде измерена повећана температура услед излагања високој спољашњој температури, па их као такве не пуштају да полажу испите.

Једноставно, Министарство просвете, скупштински Одбор за образовање и сама Скупштина Србије морају да донесу препоруке, одлуке и у крајњем случају и закон, који ће студентима омогућити да заврше студије без притисака било каквих рокова.

 

Гордана Маринковић Савовић

Председник Савета Двери за образовање и науку

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: