Српски Покрет Двери - Лого
Search

Прошло је тачно три месеца од лажних, недемократских и противуставних избора у Србији. Иако на њима опозиција није учествовала, па је тако власт однела апсолутну победу без икакве конкуренције, и даље немамо формирану ни Народну скупштину ни Владу. Влада је већ четврти месец у техничком мандату, а Народна скупштина нема изабрано ново скупштинско руководство нити је одржала било какву седницу до сада. Иако је и домаћој и међународној јавности, па и самим властодршцима, јасно да су ови избори били фарса и да из њих проистекли државни органи законодавне и извршне власти нису легитимни, то није главни разлог за оволико кашњење у формирању лажних институција.

     Они у СНС немају тај проблем „смрти демократије“ и одсуства опозиције из парламената на свим нивоима од републичког до локалног. Ово је заправо врхунац идеалне владавине са становишта актуелног режима. Председник СНС једноставно ужива да влада сам, да не постоји нити једна друга институција сем Председништва, да је он противуставно преузео улогу и мандатара за састав нове Владе, и да сада сви морају мирно да стоје пред њим и моле за функцију у новој извршној власти. То није чак ни једнопартијски систем, то је болесни систем владавине једног човека и криминалних кругова који функционишу око њега, док је владајућа странка само политичко крило мафије на власти. 
 
Свака прича о опозицији и опозиционим активностима у Србији требало би да почне од свести да овде не постоји политика, нормалан политички живот и размена политичких идеја. Овде је држава отета, а њене институције заробљене од стране власти. Ми смо сада у позицији да бранимо државу од власти. Ми немамо посла са политичким противницима, већ са мафијом. Али, то не значи да опозиција треба да се по цео дан бави само Вучићем и криминалним аферама његове личне власти. Грађани који желе политичке промене очекују да чују који је то наш политички програм у опозицији и шта тачно долази после пада садашње власти који мора доћи. За Српски покрет Двери и мене лично постоји само једна политичка тема: ПРОМЕНА СИСТЕМА.
 
Смена власти више није довољна. За ових 30 година обновљеног вишестраначја имали смо промене на власти, али се систем није мењао. Бирачи опозиције сада желе једино то: промену комплетног  корумпираног система који овде траје већ три деценије. То неће бити могуће без друштвено активног и политички веома заинтересованог грађанина. Потребно нам је да се људи врате у политику и да схвате да од нас зависи, да у демократији ми морамо да се питамо и одлучујемо, а не неки центри моћи мимо грађана. Најбољи пример досадашње лоше праксе је наш постојећи изборни систем и начин избора народних посланика.
 
Данас представнике народа у Скупштини не бирају грађани већ странке. Прва ствар која мора да се промени у Србији је управо изборни систем, што значи да страначке изборне листе морају бити отворене да може да се гласа за сваког кандидата у његовој изборној јединици и да у Народну скупштину улазе они који имају највећу подршку, без обзира на ком месту на страначкој листи се налазе. У том случају онај који је на 250-ом месту на изборној листи може да постане народни посланик пре него председник странке који се налази на месту број 1 – зато што је у својој бирачкој јединици процентуално добио више гласова. Било би занимљиво видети колико би гласова председници странака у Србији добили у местима односно бирачким јединицама у којима живе.
 
Измена изборног система је само почетак обнове демократије у Србији, а онда следе сви други елементи промене система: одговорност за кршење закона и незаконито богаћење кроз казне затвора, финансијске казне, одузимање имовине и забрану обављања јавне функције за учињена кривична дела, преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору, одузимање дозвола за рад и акредитација лажним факултетима, независно правосуђе…
 
Ово су предуслови да уопште дођемо до важних тема као што су  домаћи економски развој, породична политика, здравство, образовање, култура, заштита животне средине, безбедност, децентрализација и нови приступ граду и селу у нашој држави… У свакој од ових области такође је потребна промена досадашњег система који је огрезао у негативну селекцију, нестручност, корупцију и владавину купљених диплома и партијских паразита иза којих се крије организована пљачка државне имовине, природних ресурса и народних пара. Кључан је, дакле, редослед потеза: смена власти треба да означи промену система, а промена система нови друштвени уговор у коме ће праве вредности и прави људи доћи на права места.

 

Бошко Обрадовић
Председник Двери

 
*Извор: Интернет портал Директно.рс

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: