Српски Покрет Двери - Лого
Search

    Розалија Чабради Бандулаја, поносна мајка четворо деце, обратила нам се за помоћ пошто јој се из Управе предшколске установе „Радосно детињство“ прети да ће јој, уколико не потпише нови Уговор, деца бити избачена из вртића.

     Наиме, родитељима је понуђена нова форма Уговора, који је једнострано састављен, без претходног упознавања родитеља са изменама које су унете. Измене су штетне и остављају простор за злоупотребу.

   У члану 2. спорног Уговора стоји став којим се давалац услуга обавезује на превентивну здравствену заштиту детета, без јасно наведеног шта се под тим „превентивну” подразумева, а што је у ранијем Уговору било наведено.

   У члану 4. стоји да је „корисник уговора у обавези да, уколико не може лично да доводи и одводи дете, то може урадити друго пунолетно лице, или лице које је напунило 16 година, уз писану сагласност – овлашћење ОВЕРЕНО КОД НАДЛЕЖНОГ ОРГАНА.” До сада се та изјава попуњавала у вртићу, а сада траже да мора бити оверена, што је још један финансијски удар на, ионако већ осиромашен, родитељски џеп. Иначе, ово не важи у приватним вртићима.

   Даље, у члану 5. изнете су обавезе корисника услуга о поштовању одлука даваоца услуга (што је неоспорно), али и јасно изнето шта је све забрањено корисницима услуга, са јасно набројаним видовима злостављања деце и запослених у објектима предшколске установе. Али нигде нема клаузуле, која наводи забрану запослених за све видове злостављања деце, посебно злостављања у политичке сврхе, снимања деце и објављивања њихових фотографија. Свима нам је познато да се деца изводе да дочекују разне СНС функционере, као што је био случај у Јагодини.

   Ово су само неке од примедби на спорни Уговор, који подсећа на банкарски. Јер ако је корисник услуге родитељ, а давалац услуге предшколска установа, шта су онда деца-покретне ствари, које ће можда бити одузете ако се Уговор прекрши!

    Овај Уговор је само један у низу пропуста „Радосног детињства”, јер немамо ми вишак деце на почетку сваког септембра, ми имамо мањак вртића! 

   Када се у Србији власт декларативно залаже за наталитет, мајци четворо деце се прети избацивањем деце на улицу, јер у Новом Саду нема приватних обданишта на мађарском језику.

   Српски Покрет Двери је странка који се препознаје по борби за породицу као најважнију карику овог друштва.

Захтевамо од надлежних да образложе зашто је мењан стари Уговор, преиспитају и ускладе нови у спорним тачкама и тиме отклоне сумње у позадини оваквог уговора које родитељи имају.

   Српски Покрет Двери је странка која је већ препозната као неко коме је фокус у бризи за породицу и повећање наталитета док власт кроз многе конкретне потезе, па и овај, управо ради супротно.

     Сва деца имају право на „радосно детињство „, али не кроз уцењивање родитеља који само захтевају да од надлежних добију прецизне одговоре како својим потписом не би дали валидност могућим манипулацијама које из датог уговора могу произићи.

ГрО Двери Нови Сад

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: