Српски Покрет Двери - Лого
Search

НАЦИОНАЛНО ТЕЛО ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ И ПРОВЕРУ КВАЛИТЕТА У  ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ

  – проф. др Сима Аврамовић, председник УО НАТ
  – проф. др Јелена Кочовић, директор НАТ

Поштовани,

Обраћамо вам се овим путем поводом Факултета друштвених наука са седиштем у Београду, Булевар Уметности 2 а, који је добио Дозволу за рад од стране Мининстарства просвете, науке и технолошког развоја, а на основу Извештаја о почетној акредитацији високошколске установе и студијског програма Националног акредитационог тела.

 

Сагласно одредби члана 52 став 11 Закона о високом образовању Национално акредитационо тело дужно је да у року од три месеца од пријема акредитационог захтева сачини извештај о почетној акредитацији високошколске установе, односно студијског програма и достави га Министарству са препоруком да изда дозволу за рад високошколској установи или одбије захтев за издавање дозволе за рад.

Овим путем захтевамо да нам доставите Извештај на основу кога је Национално акредитационо тело дало препоруку да се изда дозвола за рад овом факултету, имајући у виду основану сумњу да референце наставника нису задоваљавајуће, да избори предметних наставника у звања нису извршени у складу са законским прописима и да компетенције наставника за одређене студијске програме нису адекватне, као и имена рецензената који су потписали позитиван извештај.

Имајући у виду да је мисија Националног акредитационог тела не само акредитација високошколских установа и студијских програма, већ и обезбеђивање квалитета у високом образовању, унапређивање система високог школства, то сматрамо да је недопустиво давање легитимитета образовним институцијама које не задовољавају критеријуме и стандарде, а упитне су и поједине докторске дисертације наставника. Било би пожељно да проверите докторску дисертацију Драгане Трифуновић. Реч је, као што је и вама познато, о установи која је основана преласком наставног кадра са Мегатренд универзитета, како је ректор Мегатренд универзитета изјавио да је реч о лошијем квалитету кадра.

Проф. др Јелена Кочовић, директор НАТ-а је путем медија изјавила да Факултет друштвених наука нема уверење о акредитацији, као што је и Српски покрет Двери тврдио, те да нема права да уписује студенте и реализује наставу. НАТ нема надлежност да контролише упис студената, Просветна инспекција је била дужна да реагује неизоставно, али није то учинила, а није реаговала ни по поднетој пријави дана 3.9.2020. године.

Национално акредитационо тело за високо образовање није бирократско тело, нити је његов циљ да спроводи захтеве власти, већ напротив, да креира стање у високом школству сходно свим релевантним прописима и стандардима и да реагује када се крши Етички кодекс чланова Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Прошле године смо захтевали од Управног одбора УО НАТ-а да разреши проф. др Татјану Цветковски чланства у Комисији за акредитацију и проверу квалитета због тога што је именована била члан Комисије за оцену подобности теме магистарске тезе Небојше Стефановића, а реч је о фалсификату. Наиме, недостојност обављања дужности именованог члана Комисије за акредитацију и проверу квалитета је свима јасна, али ваш одговор је изостао.

Апелујемо сада на вашу савест да сте као  редовни професори угледних државних факултета дужни  да чувате углед, како свој лични, тако и углед Универзитета у Београду, а не да ћутите пред срамном акредитацијом и оснивањем једног факултета који то не може бити.

 
С поштовањем,      
За Српски покрет Двери,
Бошко Обрадовић, председник
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: