Српски Покрет Двери - Лого
Search

Градоначелник Београда продаје Сава центар за 219 евра по m2 а земљиште уз објекат ГРАТИС!

     Двери су данас испред Градске скупштине одржали конференцију за медије где су поручили градоначелнику Зорану Радојичићу и заменику градоначелника Горану Весићу да пониште продају ‟Сава центра”.

     Петак 25.09.2020. године је задњи дан за подношење понуда за куповину овог конгресног центра и цена коју је одредио градоначелник износи свега 21,9 милиона евра. Куповина обухвата саму зграду ‟Сава центра” и катастарску парцелу око објекта. Двери се противе продаји и траже да се поступак поништи а кривци за овакву ‟распродају” градске имовине казне.

     Двери су данас јавности доставили нацрт Уговора који би будући купац ‟Сава центра” требао да потпише. Уговор је недоречен  и све што треба да изврши купац је веома слабо обезбеђено. Уговором је предвиђено да се након исплате цене, купац књижи на основу оверене потврде продавца о исплати купопродајне цене и тек од тог момента тече рок за испуњење својих ‟обавеза” улагања у адаптацију зграде који траје 5 година. Међутим не постоји никаква пројектно техничка документација према којој град може да прати улагање од 50 милиона евра које купац мора да испуни.

     У уговору стоји да се износ уплаћен у висини депозита, а то је 2,19 милиона евра, задржава као средство обезбеђења за испуњење преузете обавезе купца. Казна за купца ако не испуни услове Уговора износи  20% од постигнуте купопродајне цене у виду банкарске гаранције. Све то није довољно да се купац ‟натера” да испоштује услове из купопродајног Уговора.

      У Уговору се помиње да Сава центар“  ужива статус претходне заштите и да због изузетне вредности, (коју не видимо када погледамо цену за коју се овај објекат продаје!) Град Београд има намеру да покрене поступак за доношење одлуке о проглашењу Сава центра за културно добро. Након продаје!

[ngg src=“galleries“ ids=“288″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″ images_per_page=“4″ number_of_columns=“4″]     Подсећамо јавност да је вредност Сава центра увелико умањена у односу само на период од 2016. године до данас. Тада је „Градски завод за вештачења града Београда урадио Извештај о процени непокретности и целокупне имовине „Сава центра“ и утврдили да овај објекат вреди 108 милиона евра и то тако да сама зграда вреди 80,5 милиона евра, 1,2 милиона евра вреди инвентар, а земљиште око објекта вреди 27,4 милиона евра.
     Постављамо јавно питање како је могуће да је вредност Сава центра опала са 108 милиона евра на 21,9 милиона за колико данас Град продаје овај објекат.

     Сама зграда објекта има корисну нето површину од 69.300 m2  а бруто површина објекта износи 100.000 m2. Површина катастарске парцеле око објекта износи 29.374 m2. Узимајући у обзир ове параметре долазимо до тога да Градоначелник Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић продају зграду „Сава центра“ по цени од 219 евра/ m2 док се земљиште уз објекат „поклања“ будућем купцу. Грађани су дуго година издвајали новчана средства за изградњу овог конгресног објекта и веома су разочарани понашањем градске власти.

     Двери напомињу да је учестала продаје непокретности у последње време само параван за прање „прљавих пара“, да ове објекте углавном купују фирме са сумњивим капиталом и да осим Српског Покрета Двери нико не жели да се бави овом темом због страха од извршне власти.

     Позивамо грађане да се одупру сваком страху и притиску и да покажу свој бунт, револт и незадовољство стањем у граду Београду и активним деловањем крену у решавању овог и сличних проблема.

Радмила Васић – члан Председништва Двери
и председник ГрО Двери Београд

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: