Српски Покрет Двери - Лого
Search

Како би се спречило даље узнемирење грађана, спекулисање и нарушавање угледа државних органа, позивамо Министарство и надлежног министра у техничком мандату и надлежне институције да испитају, а Центар за социјални рад у Зајечару да појасни детаље везане за случај одвођења детета Н.С. из хранитељске породице, а без сагласности и упознавања родитеља о томе.

     Пошто се спекулише да је у питању трајно одузимање детета ради усвојења, требало би испитати и одговорити да ли је у потпуности поштована законска процедура у овом случају.

Јавност већ дужи низ година потреса афера несталих беба којој се ни дан данас не види крај, а последњих година се појављује све више информација о одузимању деце из примарних породица. Велики број деце је измештен из породице због сиромаштва а даје се на старање хранитељским породицама које за то примају новчану накнаду. Поставља се логичко питање: Зашто се тај новац не би усмерио ка примарној породици па деца не би ни била угрожена због сиромаштва?  Велики број деце се  даје даље на усвојење.

Спекулације и узнемиреност су додатно увећани након недавног појављивања документа са којим јавност није довољно упозната, а из кога се види да Министарство за рад има потписане уговоре са седам страних агенција за усвајање деце. Не може а да се не постави питање – да ли је у питању организована делатност трговине децом?

Такође постављамо питање – да ли Центар за социјални рад у Зајечару има сарадњу са страним агенцијама за усвајање деце?

Знамо да због заштите приватности, интегритета и достојанства детета и угрожених породица не могу сви подаци и поступци бити потпуно транспарентни, али мора постојати боља независна контрола. Такође,  неопходно је кроз измену закона отклонити нелогичности и што више онемогућити евентуалну злоупотребу овлашћења центара за социјални рад.

 

Слободан Петровић

Председник ГрО Двери Зајечар

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: