Српски Покрет Двери - Лого
Search

Говор члана Председништва Српског покрета Двери и председника Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство Маје Митић са конференције за медије у оквиру представљања Прогласа Српског покрета Двери ПРОМЕНА СИСТЕМА — СИГУРНОСТ ЗА СВЕ

     Суд суди у име народа и у општем интересу, а не у име политичких интереса, али обичан човек не доживљава да суд суди у његово име. Грађани су незадовољни радом правосудних органа, сматрају да правде на суду нема, и као правник, сматрам да је управо поверење грађана основна компонента која недостаје када говоримо о независном правосуђу јер судије не бира народ непосредно, судије не добијају легитимитет од грађана.

Све институције, па тако и судови и тужилаштва су отуђене од обичног човека. За овакво стање су одговорни високопозиционирани политички функционери који, уместо да ово друштво усмеравају, они га најдубље разграђују. Свакодневно изађе један који нама грађанима објашњава ко треба да буде гоњен, ко треба да буде кажњен. Да се разумемо, утицај законодавне и извршне власти постоји, регулисан је законима и другим прописима и није споран, али је споран недозвољени утицај коме се често прибегава. Недозвољени утицај је када политичар највишег нивоа говори каква би требала да буде пресуда, када каже ко је највећи криминалац, наркодилер, лопов… То је недозвољен утицај  и не би смели политичари тиме да се баве, нити да то изговоре.

Не може политичка воља да утиче на рад судија. Само независно правосуђе доводи до извесне правде и само тако ће судска власт моћи да оствари своју најтежу улогу да натера и ове две гране власти, извршну и законодавну, да поштују законе које саме донесу.

Кључ је у изградњи независних државних институција које неће бити под контролом извршне власти већ под влашћу закона. Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нови механизми за коначно остварење правде. На првом месту то мора бити одговорност јавних функционера за кршење закона, проневере, прање новца, корупцију… Ми смо као друштво огрезли у криминал и корупцију. У том правцу, Двери ће предложити увођење кривичног дела незаконито богаћење којим ће се гонити случајеви корупције, којим ће се гонити сви функционери и блиска им лица која  си увећала своју имовину у кратком времену незаконитим радњама. Тиме неће нестати корупција, неће нестати пљачке, али ће је ово дело учинити мање привлачном за све који на брзину желе да стекну богатство. Код овог дела, поред затворске казне и одузимања незаконито стечене имовине и забране вршења позива, делатности и дужности, мора постојати и висока новчана казна као вид надокнаде и држави и грађанима који часно и поштено зарађују. Поред увођења овод дела предложићемо и нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине.

Истакла бих и неизбежну везу између лустрације и незаконитог богаћења. Двери неће одустати од лустрације којом би се утемељио нови вид политичке одговорности и који значи да политиком не смеју да се баве људи који су на било који начин учествовали у кршењу закона. Лустрација решава проблем корумпираног система у коме деценијама делује иста корумпирана структура политичара и високих функционера. Лустрација није и не сме бити неконтролисана освета над политичким неистомишљеницима, већ одговорност за кршење закона и јасна разлика између старог и новог система и политичког уређења.

На крају, али не мања важна је и тема преиспитивања свих диплома и доктората у јавном сектору и отпуштање  лица са лажним дипломама и звањима. У вези с тим је и преиспитивање акредитација, одузимање истих  и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања.

Ово су теме на којима ће Двери, поред осталих тема, заснивати своје деловање у будућем периоду. Позивам колеге правнике и све грађане да кроз учешће на трибинама, округлим столовима, контактом са нама путем друштвених мрежа дају допринос у развоју ових тема и дају своје мишљење, како би заједно дошли до промене система.

Видео линк ка говору Маје Митић



Биографија Маје Митић:
Маја Митић је рођена 15.08.1982 у Врању. Након дипломирања на Правном факултету у Приштини, ради као адвокат у својој адвокатској канцеларији у Врању.

У Дверима од 2012. године на месту секретара канцеларије градског одбора у Врању. На изборима 2012., 2014. и 2016. године била је кандидат за посланика републичке скупштине. Од 2018. године председник Статутарне комисије Српског покрета Двери. Последње две године је председник Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство. Члан је Главног одбора и Председништва Двери. Поред Статута, учествовала у изради свих нормативних аката Покрета. Пре Двери нема политичких ангажовања.

Удата је, мајка једног детета.

Део Прогласа Српског покрета Двери о правној одговорности – ТИ КОНТРОЛИШЕШ:

Правосуђе у Србији мора постати заштитник интереса грађана, а не власти. Потребна нам је владавина закона, а не моћних и недодирљивих појединаца. Што је независније правосуђе – то је извеснија правда. Суштина је изградња независних државних институција које неће бити под контролом извршне власти већ под влашћу закона. Да би дошло до сигурне владавине права потребни су нам нови механизми за коначно остварење правде у Србији и сваку врсту одговорности. На првом месту и за пример то мора бити одговорност носилаца јавних функција за кршење закона, проневере, прање пара, криминал и корупцију:

  1. Увођење кривичног дела незаконито богаћење
  2. Нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине
  3. Кривична одговорност: затворска казна
  4. Финансијска одговорност: новчана казна
  5. Имовинска одговорност: одузимање незаконито стечене имовине
  6. Лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период
  7. Преиспитивање свих диплома и доктората запослених у јавном сектору и отпуштање свих оних са лажним дипломама и звањима
  8. Одузимање акредитације и забрана рада лажних факултета који продају дипломе и звања

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: