Српски Покрет Двери - Лого
Search

Говор потпредседника Српског покрета Двери и председника Савета Двери за село, пољопривреду и предузетништво Милована Јаковљевића, са конференције за медије у оквиру представљања Прогласа Српског покрета Двери ПРОМЕНА СИСТЕМА — СИГУРНОСТ ЗА СВЕ

     Осим презентације дела Прогласа, желим да истакнем да је изнад свих политичких, страначких и личних интереса за нас Дверјане интерес наше отаџбине Србије на првом месту.
         
Наше идеје, прогласи, програми и планови нису свих ових година љубоморно и сујетно чувани, већ смо их у годинама иза нас промовисали и делили широкој јавности ради општег напретка и бољитка свих нас.

     
Део Прогласа за који сам задужен, а тиче се пољопривреде и заштите животне средине су ресори који нису били приоритет свим претходним властима, па ни овој данашњој. Када би се формирала нека Влада, политичари би бежали од ова два ресора као ђаво од крста из више разлога, а главно је то што у оба ресора никада није било довољно новца и бављење овим темама увек је било мучно и напорно. Разлог за овакав однос према ове две области је недовољна развијеност свести о важности ових ресора не само вршиоцима власти, већ широј јавности и појединцима уопште.

         
Сматрамо да едукацијом и образовањем свих нас, па и наше деце од најмањих ногу, уз помоћ медија и свих релевантних субјеката, могуће је подићи свест о важности ових области и кроз њих живот свих грађана учинити здравијим, чистијим, богатијим и безбеднијим. Тако да императивни назив дела овог Прогласа, који носи наслов „Ти чуваш“, шаље недвосмислену поруку директне одговорности свих нас који смо наследили природне и аграрне ресурсе од наших предака, уз обавезу да их унапредимо и сачувамо за нараштаје који долазе.
         
Подсетићу да су Двери донеле и промовисале више програмских докумената и декларација. Када је пољопривреда у питању, донели смо као кровни документ „Родољубиву стратегију села и пољопривреде“, а када је заштита животне средине у питању, донели смо „Декларацију о заштити животне средине и националног природног блага“.
         
У жељи да већ усвојене конкретне и традиционалне идеје модернизујемо, унапредимо и анимирамо што ширу јавност како би дошли до свеопштег консензуса, начелно кроз део Прогласа под називом „Зелени патриотизам“ и „Ново село“, желимо да отворимо јавну расправу по свим овим темама.
         
Живимо у свету климатских промена које су проузроковане глобалним загревањем, емисијом штетних гасова, неконтролисаном сечом шума, експлоатацијом рудних и пољопривредних ресурса и свеопштим загађивањем земље, воде и ваздуха. Осим ових проблема, Србија има и низ додатних проблема као што су неконтролисано одлагање отпада, увођење страних компанија које доносе најпрљавије технологије, изградња мини хидроцентрала у заштићеним подручјима и увођење река у цеви, непостојање инфраструктурних објеката за пречишћавање канализационих и отпадних вода, као и низ других проблема. Зато део нашег Проглас под називом „Зелени патриотизам“ подразумева увођење институција и механизама за очување природе и природних ресурса. Ово су само неке институције и механизми које планирамо да уведемо: Зелени савет, Зелена одбрана, Дигитална зелена секција, Зелени менаџер, Национални фонд за енергетску и саобраћајну транзицију, Еколошка мрежа Србије, Зелени телефон…
         
Са увођењем директне демократије, референдума и народне иницијативе до најмањих заједница нашег друштва (насеља, села, месне заједнице), људи који живе у тим областима треба да одлучују о свим питањима која се односе на њихов развој, безбедност, здравље и живот уопште.
         
Када је у питању „Ново село“, поред зацртаних циљева и мера, сматрамо да су, у овом тренутку, најважнији очување и подршка домаћој пољопривредној производњи, одрживи развој села, опстанак младих на селу, као и стимулација куповине домаћих прехрамбених и пољопривредних производа. На овај начин заштитићемо здравствену, економску и еколошку безбедност свих наших грађана.
        
Видео линк ка говору Милована Јаковљевића



Биографија Милована Јаковљевића:
Милован Јаковљевић је рођен 28.09.1967. године. Живи и ради у Ивањици. Дипломирани економиста. Ожењен. Отац троје деце. Учесник рата. Директор и власник противпожарне заштите Пламен ЈТП ДОО Произвођач малина.

Члан Српског покрета Двери од 2012. године. Председник ОО Двери Ивањица од 2014. године. Координатор Двери за Златиборски округ од 2016. године. Члан Председништва Двери од 2018. године. Потпредседник је Двери и председник Савета Двери за село, пољопривреду и предузетништво.
 

Део Прогласа Српског покрета Двери о правној одговорности – ТИ ЧУВАШ! (За зелени патриотизам и ново село)

 
Српски покрет Двери сматра да еколошка безбедност Србије мора да буде подигнута на највиши могући ниво. Проблем заштите животне средине у граду и у селу, проблеми здраве пијаће воде, здравог ваздуха и здраве хране, проблеми загађења земљишта, отпада, зрачења и буке, заштита река и шума – постала су питања основне здравствене безбедности нације. Еколошка свест мора постати важан део националне и грађанске свести и елементарног патриотизма. Грађани морају да имају реалну могућност да на време утичу на доношење одлука по питању животне средине.

Селу треба вратити законски статус и име “село”, имовину, управу над својим атаром, сагласност локалне заједнице на све промене у њиховој средини које утичу на живот и природу, заједничко управљање и део прихода од државних јавних предузећа која располажу и газдују природним ресурсима у атару села. Србији генерално треба много више децентрализације и политичке партиципације грађана на локалном нивоу, што значи повратак изворном локалном одлучивању, надлежностима, имовини и приходима. Све ово подразумева одлучивање и уређење села, општина и градова пре свега у складу са вољом оних који живе у њима.

Зелена акција Двери сматра да је потребно успоставити нови, зелени друштвени уговор у Србији и предлаже дугорочно увођење зеленог патриотизма у институције, образовање и медије кроз формирање једне врсте „зелене културе“ живота у Србији:

  1. „Зелена одбрана“, волонтерска служба за мапирање проблема, алармирање јавности и учествовање у волонтерским зеленим акцијама.
  2. „Зелени телефон“ за примање пријава, коментара и предлога на зелене теме, који треба да прерасте у институционализовану Мрежу зелених телефона Србије.
  3. Дигитална зелена секција, са мобилном апликацијом и интернет подкастом који ће омогућити да сваки грађанин може брзо и бесплатно у реалном времену слати доказе оштећења или пропадања разних компоненти животне срединеа која истовремено доноси преглед лоше и добре праксе из свих делова Србије, као и интервјуе са стручњацима и примере добрих решења која се код нас још не примењују.
  4. Отворено зелено писмо властима на републичком, покрајинском и локалном нивоу, сваког 1. у месецу, у коме се на месечном нивоу пописују проблеми у заштити животне средине.
  5. Зелени заштитник. Свака локална самоуправа морала би по закону да има позицију зеленог заштитника (менаџера), као заменика или помоћника градоначелника односно председника општине, на коју се долази на отвореном конкурсу или народним изјашњавањем на локалном референдуму.
  6. Формирање Националног савета за еколошку безбедност.
  7. Еколошка мрежа Србије, која доноси успостављање тзв. еколошких мрежа, које се састоје од средишње зоне, заштитне зоне и еколошких коридора, и која треба да обухвати еколошки најважнија подручја од националног и међународног значаја.
  8.  Национални фонд за енергетску и саобраћајну транзицију, који ће подржавати конкретне промене кроз механизме награђивања и подстицаје појединцима и јавним предузећима у коришћењу енергетске ефикасности и алтернативних видова превоза.
  9. Људска одговорност за дрвеће и животиње: Двери се залажу за борбу против окрутности према животињама и за заштиту сваког дрвета и шуме, а посебно зелених површина у градским срединама. Ми смо одговорни за биљни и животињски свет као део природе која нам је дата на старање и која не сме да пати због наше небриге, неодговорности, човековог лошег духовног и моралног стања и одсуства еколошке савести.

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: