Српски Покрет Двери - Лого
Search

СНС је изгубила поверење Београђана – потребни нови избори

           Први велики избори који нас очекују јесу избори за градску скупштину Београда за годину и по дана и Српски покрет Двери данас представља свој нови програм за град Београд, као и водеће људе у градској организацији Двери Београда, а све у складу са новим Прогласом „Промена система – сигурност за све“. Наиме, 4. тачка Прогласа управо говори о новом граду по мери човека и породице, што је наша визија и за град Београд. У центру градске политике не треба да буду аутомобили и зграде већ људи и породице. Рекреација је један од најважнијих услова здравља и Београд мора да понуди услове за здраве стилове живота за све Београђане. У Београду нико не сме да буде заборављен, гладан, без струје и воде, као и основне здравствене и социјалне заштите, нити му може бити одузет породични дом. Београд мора бити простор модерног српског предузетничког духа али и нове социјалне солидарности.

Београд је град слободарског и демократског карактера и зато није јасно како су грађани Београда дозволили да се више ништа не питају и не одлучују у свом граду, већ да град води корумпирана и неспособна власт. Београђане нико ништа није консултовао у вези са продајом ПКБ-а, Аеродрома Београд, Београђанке или о изградњи спалионице у Винчи која представља потенцијалну еколошку бомбу? Грађани морају много више да се питају и одлучују о томе како ће изгледати живот у њиховом граду.

Политичка партиципација мора да се врати на локални ниво, рачунајући све од месне заједнице, преко народних иницијатива и локалних референдума до општинске самоуправе којој ће бити враћено много више надлежности, имовине и изворних прихода. За поједине приградске општине попут Лазаревца или Обреновца треба да се отвори питање њиховог осамостаљења од Београда односно могућности да буду засебне локалне самоуправе, што подржава велики број грађана у овим општинама.

Наша идеја зеленог патриотизма као заштите животне средине итекако је важна у Београду који има огромне проблеме са квалитетом ваздуха, воде, буком, зрачењем, отпадом… Београд мора да има заменика или помоћника градоначелника који би се бавио само овом темом или како ми то у Прогласу називамо зелени заштитник или менаџер. Циљ Зелене акције Двери јесте Београд без ГМО, промена урбане мобилности ка већем броју бициклистичких и пешачких стаза, и развој комплетне зелене инфраструктуре у правцу урбаног породичног живота у здравој еколошкој средини са својим кућним љубимцима.

Београд је несумњиво одувек био и треба да остане космополитски град, али оно што такође не треба да се занемари да је Београд и српска престоница, и то не само што је главни град државе Србије већ је и сабирни центар свих Срба који живе ван граница Србије.

Понекад постоји утисак да се Београд стиди те своје националне улоге, и то треба да се промени. Као један од предлога у томе правцу јесте конкретан пројекат за изградњу великог Парка српске историје на Калемегдану као отвореном историјском граду који би био прворазредна туристичка атракција и за домаће и посебно за стране туристе. Београду је неопходна и посебна зграда Опере и Филхармоније, као и Меморијални центар српског страдања у знак историјског сећања на геноцид над Србима и вишеструко страдање самог Београда као српске престонице.

О Београду као граду прилагођеном породичном животу, који пре свега мора да има градски секретаријат за породицу, о Београду као зеленом граду, граду младих, о београдској култури и здравству говориће водеће личности градске организације Српског покрета Двери у Београду, које данас имам част да Вам представим као нова лица у српској политици. На овај начин Двери испуњавају очекивања грађана да на нашој политичкој сцени коначно добијемо и нове идеје и нова лица.

Говор Бошка Обрадовића у видео форми: 

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: