Српски Покрет Двери - Лого
Search

Један од најважнијих разлога за одлазак младих и високообразованих из Србије није немаштина и низак животни стандард, већ одсуство уређене државе и институција које раде свој посао независно од онога ко је на власти. Уби нас неправда, негативна селекција и корупција. Једино спасоносно решење је промена система. Не само промена власти какве смо имали до сада већ промена комплетног корумпираног система који овде траје већ 30 година.

        Неправда, негативна селекција и корупција обележје су овог система од најнижих до највиших нивоа власти. Све почиње од лажних и недемократских избора и катастрофалног изборног система. Пропорционални изборни систем са затвореним изборним листама и Србијом као једном изборном јединицом, који нема нико други у Европи сем ми и Црна Гора, опет је и у новом скупштинском сазиву оставио 100 општина без свог представника у Парламенту. Грађани гласају, али не бирају народне посланике, већ их у Скупштину делегирају политичке странке. Зато имамо партијску а не Народну скупштину и зато народни посланици одговарају партијском врху који их је поставио а не грађанима који су их бирали. Зато Скупштина више не контролише рад Владе јер су народни посланици таоци партијских шефова у Влади које бланко подржавају гласањем на звонце. Да би се исправила ова неправда, негативна селекција и корупција морамо мењати изборни систем у мешовити и омогућити минимум отворене изборне листе и гласање за кандидате по имену и презимену у њиховим изборним јединицама. Дакле, Србија мора бити подељена у више изборних јединица, чиме ће сваки крај Србије имати свог представника у Народној скупштини, а бирачима мора бити дата могућност да директно одлучују кога ће послати у Парламент или ко ће вршити власт на локалном нивоу.

Проглас Двери у Нишу

Промена изборног система је једини начин да се људи поново заинтересују и врате у политику и политичку партиципацију. Наш Проглас „Промена система – сигурност за све“ управо представља позив на ново укључење грађана у политички процес, на много више партиципативне демократије, на много више директне демократије и народног изјашњавања путем референдума од републичког до локалног нивоа, и много више дигиталне демократије у овом дигиталном времену – као могућности да се грађани изјашњавају о бројним питањима од којим им зависи квалитет живота путем дигиталних платформи.

У том смислу, посебно се обраћамо младима који одавно живе дигитални живот и позивамо их да се укључе у политику и узму судбину у своје руке. Зато смо све друштвене мреже Српског покрета Двери претворили у дискусионе платформе на којима можете постављати питања, полемисати и гласати о разним деловима нашег програма које интензивно представљамо из недеље у недељу.

Наша жеља је била и мислим да смо у томе успели да одговоримо на оно кључно очекивање разочараних грађана у Србији да се на српској политичкој сцени коначно појаве нове идеје и нови људи. Тако је и данас овде у Нишу где наступам заједно са најближим сарадницима и ауторима Прогласа „Промена система – сигурност за све“ који никада нису били чланови странака и на власти и представљају једну нову генерацију српских политичара која несумњиво долази.

Бошко Обрадовић Српски покрет Двери

Други највећи проблем у Србији је политичка неодговорност. Политичари са власти за ових 30 година никада нису одговарали за све оно лоше што су урадили на штету народа и државе. Напротив, Србијом и даље влада политички систем и политичка каста у којима царује неправда, негативна селекција и корупција. Ово је посебно видљиво у сфери високог образовања где је противзаконита купопродаја диплома и звања постала легалан бизнис. Велики број актуелних јавних функционера из свих владајућих партија никада не би могао да дође на државну функцију јер нису имали факултетску диплому, па су је купили на црном тржишту и тако кривичним делом фалсификовања јавне исправе стекли услов за избор на највише јавне функције. Ово се односи на бројне лажне дипломе и плагиране докторате који данас врше власт у Србији на свим нивоима и који су основ негативне кадровске селекције и напредовања у државном апарату.

У овој области постоји само једно решење, а то је увођење правне и политичке одговорности и строга лустрација као забрана обављања јавне функције у дужем временском периоду.

Да бисмо грађанима вратили веру у живот у Србији морамо државу заштити од власти и вратити је народу, а то можемо једино тако што ћемо променити систем и увести ред у државне институције.

Бошко Обрадовић
Председник Двери

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: