Српски Покрет Двери - Лого
Search

Иако се покрет „Двери“ у политичком животу Србије као по неком аутоматизму сврстава на страну српске деснице, лидер овог покрета Бошко Обрадовић у интервјуу за портал Нова.рс каже да они никада то нису били, нити то могу да буду у западном смислу тог концепта.

       “Поготову не “екстремна десница” што је етикета која је намерно лепљена Дверима од стране наших политичких противника и идеолошких неистомишљеника из редова власти и опозиције са жељом да нас дисквалификују из политичке утакмице”, наводи Обрадовић.

Одговарајући на питање да ли се у последње време политика Двери мења, те полако нагиње ка политици коју у Немачкој заступа ЦДУ Ангеле Меркел, Обрадовић каже да је покрет који води по много чему близак разним конзервативним и демохришћанским европским политичким организацијама које су данас на власти у Аустрији, Немачкој, Пољској и Мађарској, те да је немачки модел социјално – тржишне привреде свакако идеал коме треба тежити.

Евидентне су промене у темама којима се бавите у јавности. Да ли Двери праве отклон од своје дугогодишње десничарске политике?

Двери нису и не могу бити десница у западном смислу тог концепта, а још мање “екстремна” десница. Али јесмо покрет очувања свега вредног у нашој традицији што доприноси одржању српског народа, српске државе и свих њених грађана у условима комплексне пост-модерне ситуације. Дакле за нас идеје немају вредност по томе да ли су вештачки конструисане као “леве” или “десне”, већ да ли оне омогућују очување и развој нашег народа и државе. Подела на лево и десно, за нас је анахрона, незанимљива и што је најважније, нефункционална за српско друштво данас. Двери су нове у српском политичком пољу, и по свом идејном садржају, али и по методу бављења политиком. Зато смо реална алтернатива власти и њена главна мета.

Велику пажњу изазвао је ваш наступ на Н1 и прича о екологији.

Тема породице или заштите животне средине у Српском покрету је пример јавних политика које баштине оно најбоље и из “десних” и из “левих” политичких традиција. Тачно је да смо ставили велики акценат на екологију и да “зелени патриотизам” сматрамо важним делом националне и грађанске свести и врхунским патриотизмом. Управо је ово права тема за једну политичку организацију која заступа модерни, динамични, прогресивни конзервативизам јер конзервативно управо значи чуварно, а нема важније мисије од очувања природе и заштите животне средине у Србији која има проблем са квалитетом ваздуха, воде и хране, буком, зрачењем и отпадом, као и узурпацијом јавног добра попут река и планина од стране инвеститора који брину само о профиту, али не и о последицама по животну средину.

Иако се зелене теме везују углавном за тзв. новолевичарске групације, и представљају део тзв. пост-материјалних политика, ми сматрамо да су “зелене теме” конзервативне, пар екселанс. Али ево и у овој области Двери руше табуе и показују да заштита животне средине може бити прворазредна конзервативна или – ако баш инсистирате – “десна” политичка тема. У том смислу не видим никакав отклон од наше досадашње политике већ управо њено модерно проширивање и продубљивање, и адекватан одговор захтеву времена.

Постоје поређења са променом у политици коју је својевремено направио Александар Вучић. Има ли ту места за поистоовећивање?

Нема. Вучић и његов систем су лажни у свим својим појавним облицима. Вучић је пристао да промени комплетна своја политичка уверења и идеологију зарад подршке западних ментора да би дошао на власт. Двери су остале доследне и принципијалне у свим својим базичним идеолошким и политичким ставовима: породица на првом месту, економски патриотизам – подршка домаћим банкама и предузетницима, брига о селу и домаћој пољопривреди, очување Косова и Метохије у саставу Србије, ЕУ-скептицизам, заштита традиционалних и националних вредности као што су српски језик, ћирилица, историјска сећања, национална култура… Ми сматрамо да време наших политичких идеја тек долази и нисмо спремни да тргујемо и продајемо своја уверења зарад доласка на власт.

Србији треба промена корумпираног система

Ми смо потпуно уверени да је програм Двери оно што насушно треба Србији. Нека Двери никада не дођу на власт ако ће да личе на досадашње српске политичаре. Ми смо једна нова генерација политичара и морамо се разликовати од онога што нас је упропастило, а то је управо овај страначко-паразитски систем за чију се промену залажемо. Јер, овде више није довољна промена власти већ нам је потребна промена комплетног корумпираног политичког система који траје три деценије.

Које су главне промене у вашем политичком курсу?

У Прогласу “Промена система – сигурност за све” са којим смо недавно изашли у јавност и који је изазвао бројне контроверзе направили смо програмски искорак у правцу обнове демократије, правне одговорности и лустрације, зеленог патриотизма и новог села и новог града по мери човека и породице, а све са завршном идејом да млади људи остану да живе у својој Отаџбини јер је ово обећана земља за њих. Највише интересовања привукло је наше инсистирање на партиципативној демократији и већем укључењу грађана у одлучивање о томе како ће живети путем директне демократије и више референдума на свим нивоима: од републичког до локалног. Отворили смо и нову тему дигиталне демократије и већег учешћа грађана, а посебно младих у политичком изјашњавању путем дигиталних платформи. После дужег времена отворили смо тему реформе изборног система који је потпуно превазиђен, јер овакав пропорционални изборни систем са затвореним изборним листама и Србијом као једном изборном јединицом не постоји нигде друго у Европи сем у Србији и Црној Гори, што већ доста говори.

Грађани директно да бирају посланике

Како изгледа ваше решење?

Предложили смо се да о томе отвори широка јавна расправа и дође до најбољег решења. Оно што би био минимум промене изборног система јесте да се Србија подели у више изборних јединица и да тако сваки део државе добије представнике у Парламенту, а да грађани не само гласају као до сада него да могу и да бирају народне посланике гласајући директно за кандидате по имену и презимену. То се може остварити и у постојећем изборном систему, тако што би се увеле отворене изборне листе на основу чега би у Народну скупштину ушли они кандидати који остваре најбољи резултат у својој изборној јединици без обзира да лису 1 или 250 на изборној листи.

Говорили сте и о правној одговорности политичара на власти.

Друга важна тема коју смо покренули је правна одговорност политичара на власти и да коначно сви они који су се бавили криминалом и корупцијом, проневерама и прањем новца, намештањем тендера и јавних набавки, злоупотребом државног положаја и несавесним вршењем власти – за то и одговарају. Ми смо предвидели четири врсте казне за ова кривична дела јавних функционера: затворска казна, финансијска казна за учињену штету, имовинска казна – одузимање незаконито стечене имовине, и лустрација – забрана обављања јавне функције на дужи временски период. Одређеним људима после свега једноставно треба забранити бављење политиком и обављање јавних функција, а то се посебно односи на све оне са купљеним дипломама и плагираним докторатима.

Има ли назнака да се ваши ставови сада приближавају неком конзервативном центру, попут ЦДУ Ангеле Меркел?

Лично се кроз активности Форума за националну демократију у коме сам запослен бавим идеолошким поставкама конзервативизма и хришћанске демократије и Српски покрет Двери јесте по много чему близак разним конзервативним и демохришћанским европским политичким организацијама које су данас на власти у Аустрији, Немачкој, Пољској, Мађарској…, али међу нама има и одређених разлика. Двери свакако попуњавају ту идеолошку празнину која постоји на српској политичкој сцени када су у питању конзервативне, демохришћанске и суверенистичке политичке опције. Немачки модел социјално-тржишне привреде је свакако идеал ка коме треба тежити и у Србији.

Да ли ћете на овај начин привући оне који до јуче не би гласали за вас, управо због “екстремно десних ставова”, што је епитет који се често лепио уз Двери?

Тачније би било рећи да је то етикета која је намерно лепљена Дверима од стране наших политичких противника и идеолошких неистомишљеника из редова власти и опозиције са жељом да нас дисквалификују из политичке утакмице. Притом, никада нису умели да наведу пример из нашег политичког програма који би доказао њихове тврдње о било каквим екстремним ставовима, из простог разлога јер их нема.

Очекујем посебно интересовање и повећање броја чланова, присталица и гласача у Београду јер је програм за град Београд који смо недавно објавили нешто што нас окреће ка Београду као српској престоници по мери човека и породице. Управо на том примеру Београда као космополитског, демократског и слободарског града, али породичног и зеленог града и града младих – применили смо 4. тачку нашег Прогласа која доноси урбане јавне политике и спушта велике политичке приче на локални ниво, подсећајући на локалну демократију одакле мислимо да треба и може да почне обнова српске демократије у целини. Исто тако, сигурни смо да ће у целој Србији наш искорак бити препознат и вреднован као афирмативан за све грађане Србије.

Да ли очекујете да ће промене у темама којима се бавите и политици уопште бити добар пут ка повећању броја гласача?

Свакако очекујем да ће нови Проглас и други делови нашег програма, као и нови људи у политици које представљамо сваке недеље привући пажњу јавности и гласача, јер је то управо одговор на оно што најчешће чујемо међу грађанима да желе да виде нове идеје и нове људе у политици. Својим новим самосталним активностима смо одговорили на та очекивања. Сада треба показати ко и шта је та алтернатива и шта долази после ове власти.

Двери никада нису биле на власти. То нас разликује и од власти, и од опозиције. Ми не желимо само да мењамо власт, већ саму природу власти у Србији. Идејна и програмска платформа Двери јасно нас разликује од псеудо-патриотизма режима као и његових сателитских “про-српских” организација, али и од лажних “демократских” и “грађанских” и псеудо-левих организација у тзв. опозицији. Ови први компромитују идеју нације, а ови други, компромитују идеју демократије и социјалне правде. Они заједно, чине данас статус-кво у Србији и спречавају њен развој.

Где лежи решење?

Варају се и једни и други. Нацију, и у њеном етно-културном, и у грађанско-уставном смислу не можемо очувати без истинске демократије. Али исто тако, варају се сви који мисле да је очување демократије и идеје грађанства могуће укидањем нације и суверености. Двери ће чувати и идеју националног суверенитета, и идеју демократије. Зато верујемо да представљамо већину грађана Србије.

Зато смо покрет очувања будућности овог народа. У тој борби као савезнике видимо све који се истински залажу за те вредности. Дакле, ни десно, ни лево, него право ка спасењу државе и народа.

 

Фото: АЛО/Марко Ђоковић

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: