Српски Покрет Двери - Лого
Search

     Политика и борба за власт у Србији претворила се у криминал и корупцију у врху власти по свим нивоима, у јуриш и отимачину преосталих државних ресурса, јавних набавки, тендера…

     У оквиру свог залагања за промену система која нам је неопходна, СП Двери у свом програму инсистира на снажној држави у којој ће владавина закона бити апсолутна, недвосмислена и безрезервна. То је данас практично постао услов опстанка наше државе и народа, поготову када се узме у обзир ситуација у данашњем свету. При томе, СП Двери сматра да се у спровођењу закона мора почети од носилаца јавних функција. У том смислу предлажемо да се хитно уради следеће:

  1. Уведе кривично дело незаконито богаћење;
  2. Донесе нови закон о унакрсном испитивању порекла имовине;
  3. Реализује кривична одговорност (затворска казна), финансијска одговорност (новчана казна) и имовинска одговорност (одузимање незаконито стечене имовине);
  4. Доследно спроведе лустрација: забрана обављања јавне функције на дужи временски период;
  5. Преиспитају све дипломе и докторати запослених у јавном сектору и отпусте сви они са лажним дипломама и звањима;
  6. Одузму акредитације и забрани рад лажним факултетима који продају дипломе и звања.

     На овај начин започео би процес успостављања система вредности који доликује једној сређеној и цивилизованој европској држави. Неопходно је да се врати углед универзитету, академским звањима и знањима и комплетном образовању у Србији. Струка и стручност морају бити на првом месту, увек и свуда. Једино тако можемо бити сигурни да ћемо као друштво ићи напред. Морамо учинити све да на одговорна места не дођу нестручни и неискусни људи.

     Ситуација у којој се налазимо данас резултат је деловања великог броја друштвено-политичких и медијских посленика у последњих скоро 8 деценија. Нико од њих никада није одговарао за свој рад ни у ком облику. Чак ни морално. Тако смо дошли у ситуацију да свако ради свој посао онако како хоће и како њему лично одговара, не бринући о томе да ће икада икоме морати да полаже рачуне. Зато се функције доживљавају као премије на лутрији које треба што боље искористити у личне сврхе, а не као обавезе које захтевају максимално ментално и физичко ангажовање.

     Лустрација нам је неопходна јер би се њоме решили проблеми корумпираног система у коме деценијама делује корумпирана структура политичара, новинара, полицајаца, тужилаца и судија. Наш политички систем је зрео за лустрацију и не постоји други начин његовог оздрављења и очишћења. Доношењем Закона о лустрацији и његовом применом поставио би се нови вид политичке одговорности који успоставља нову државну управу и враћа поверење грађана у своју државу. Као што лице које је било на дугогодишњој робији не може бити полицајац или лице које је осуђивано не може бити народни посланик или одборник, тако лустрација треба да учини да онај ко се показао као склон противзаконитим и нечасним радњама више не може да се бави политиком и ради у државној служби.

     Убеђени смо да би грађани Србије једнодушно подржали овакве мере. Предуслов за њихово спровођење су независно правосуђе и самостално тужилаштво. СП Двери сматра да правосуђе у Србији мора постати заштитник грађана, а не власти, и да нам је потребна владавина закона, а не моћних и недодирљивих појединаца.

     Када је реч о стручности, најсвежији пример је формирање Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Горњи Милановац. На чело тог савета је председник општине ставио самог себе, наводно је то препорука ресорног министарства (Унутрашњих послова).

     Као и обично ми у Дверима нисмо били лењи, па смо на сајту овог министарства пронашли „Правилник о раду савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима“ („Службени гласник РС“, број 8 од 31. јануара 2020.). Одмах у члану 2. стоји да је Савет стручно радно тело које оснива Општинско веће, ради обављања послова из области безбедности саобраћаја на путевима, који су у његовој надлежности. Чине га представници органа, организација, институција, невладиног сектора и других субјеката који делују у систему безбедности саобраћаја на путевима на подручју локалне самоуправе, а нарочито у областима финансија, јавних набавки, безбедности саобраћаја на путевима, комуналних и инспекцијских послова, правосуђа, здравства, школског и предшколског васпитања и образовања, медија и управљања путевима.

     Која је то стручна оспособљеност квалификовала грађанина Дејана Ковачевића да буде на челу овог Савета?

У даљем тексту прецизирани су и задаци овог савета:

– континуирано анализира стање безбедности саобраћаја, показатеље безбедности саобраћаја (индикаторе) и ставове учесника у саобраћају на територији општине и на седницама савета предлаже одређене мере и активности,

– непрекидно прати и предлаже мере за унапређење безбедности саобраћаја, спроводи активности на изради и предлагању стратегије и годишњег плана безбедности саобраћаја – а план доноси Општинско веће,

– подноси извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима Општинском већу најмање два пута годишње,

– такође, Савет подноси и Извештај о реализацији планираних активности – и овај извештај опет усваја Општинско веће.

     Значи, председник савета саветује председника општинског већа, односно председника општине!? Грађанин Ковачевић предлаже мере председнику Ковачевићу, на основу којих он исти прави план, сам себи доставља извештај, подноси рачун колико је пара потрошено и опет тај рачун он усваја.

     Да напоменемо у Правилнику ресорног министарства не постоји ни назнака некакве препоруке, нити било какав наговештај ко треба да буде на челу овог савета.

     Па немојмо се чудити што нам је такво стање у саобраћају на територији града и целе општине, што нам нестају пешачки прелази, што је хоризонтална сигнализација у хаосу, што нема места за паркирање код болнице, Дома здравља, пијаце, што не можемо ући у град из правца Норвешке куће, што су шахте нерешиви проблем, што није решена кишна канализација, што је наплата паркирања умножила а не решила проблеме, што су нам аутобуска стајалишта ни на небу ни на земљи…

СТРУКА ТО РЕШАВА, БЛАГО НАМА!

Медијски тим Двери Горњи Милановац

Фото: google.rs/maps

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: