Српски Покрет Двери - Лого
Search

Нови руски амбасадор у Хрватској Његова екселенција Андреј Нестеренко морао се боље упознати са биографијом Фрање Туђмана и његовом улогом у геноциду над Србима деведесетих година прошлог века, пре него што је отишао да се поклони његовом гробу.

      Већину Срба у Хрватској и ван ње је изненадила вест која је објављена у хрватским медијима да је нови амбасадор Руске Федерације у Хрватској након ступања на дужност прво отишао да се поклони гробу бившег хрватског председника Фрање Туђмана.

Очигледно да нови руски амбасадор није предвидео каква ће осећања код пријатељског српског народа изазвати овај његов потез, с обзиром да је управо Фрањо Туђман најодговорнији за етничко чишћење, страдање и геноцид над Србима у грађанском рату на простору Хрватске и Републике Српске Крајине 1991-1995. године. Такође, амбасадор се морао најпре упознати са чињеницом да је у врхушки савремене независне хрватске државе на челу са Туђманом било доста елемената неофашизма, јединственог у савременој Европи на крају 20. века.

Подсећамо господина Нестеренка да је из Хрватске под вођством управо Туђмана крајем прошлог века протерано око 500.000 Срба, убијено преко 10.000 наших сународника и уништени многи српски културно-историјски споменици. Управо је Фрањо Туђман био тај који је директно издавао наређења хрватским генералима за злочине над Србима.

Оваква дипломатска пракса не дешава се често, нити је обичај да су амбасадори у обавези да обилазе гробља и одају почаст крајње контроверзним покојним председницима државе у коју долазе. Поготово је овакав потез руског амбасадора додатно проблематичан јер се зна колико је српски народ у блиским односима са Русијом и руским народом и колико нас вежу заједничка историја и братски односи.

Очекујемо да Министарство спољних послова Русије и амбасада Русије у Хрватској реагују и да се јавно извине свим грађанима српске националности због поступка амбасадора Нестеренка, а посебно онима који су протерани са својих вековних огњишта и чији су блиски сродници настрадали у Хрватској управо због политике Фрање Туђмана. Ова велика дипломатска несмотреност не може покварити српско-руске односе и на њу реагујемо управо због значаја и квалитета тих односа у прошлости и будућности.

 

Инфослужба Двери

*Извор фотографије 1: nova.rs

 

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: