Трећа судска пресуда у корист председника Српског покрета Двери против „Информерa“

     Виши суд у Београду донео је пресуду којом је поново казнио власника дневног листа „Информер“ са 160.000 динара збирно за повреду части и угледа Бошка Обрадовића услед објављивања неистинитих информација. Овога пута ради се о чланку у штампаном и електронском издању „Информера“ од 5. децембра 2018. године под насловом: „Ђилас и Бошко хоће крв – док Шиптари прете ратом, опозиција спрема хаос у Србији“ и поднасловом: „Бошко Обрадовић јуче се у Скупштини појавио у жутом прслуку и најавио крваво насиље на улицама“. Тужени Драган Ј. Вучићевић се обавезује да објави ову пресуду о свом трошку, без коментара и одлагања, најкасније у другом наредном броју новина од правоснажности пресуде.  

Ово је трећа судска пресуда у корист председника Српског покрета Двери, а против „Информера“ који је већ правоснажно кажњен зато што је Бошка Обрадовића називао фашистом, трговцем белим робљем, издајником Косова и слугом НАТО.

У образложењу пресуде стоји: „На овај начин нарушени су углед и част тужиоца, имајући у виду да су неистините тврдње могле произвести само негативан став најшире јавности о личним и моралним квалитетима истог. То код читаоца може изазвати презир, осуду и погрешну слику о тужиоцу који је председник странке која се залаже за заштиту уставног поретка Србије, посебно на Косову и Метохији. Чињеница да се тужилац тих дана појављивао у жутом прслуку не води аутоматски закључку да је тужилац тиме позвао на крваве нереде као у Паризу… Не може се закључити да је изражавање тужених кроз објављени чланак имало за циљ обавештавање јавности и да је доприносило расправи у демократском духу. То је водило стварању одређене слике о тужиоцу у јавности која повређује његову част и углед“.

Овим поводом Бошко Обрадовић изјавио је следеће: „Из дана у дан судске пресуде показују колике су биле размере лажи и клевета против лидера опозиције у режимским медијима. Иако свака оваква пресуда значи велику моралну и политичку сатисфакцију, то ипак после неколико година не може да умањи штетни медијски ефекат јер свакако неће бити објављено на насловној страни као оно што је било разлог за тужбу. Сматрам да режимски медији неће престати са оваквим негативним кампањама против свакога ко другачије мисли од актуелне власти јер је финансијска казна мала и они су је унапред укалкулисали у свој годишњи буџет. Они све ово раде по налогу владајућег режима од кога добијају и огромне субвенције од народних пара из државног буџета, тако да све овакве казне које стално плаћају због клеветања и вређања великог броја противника власти заправо сносе грађани Србије„, закључио је Обрадовић.  

 
Инфослужба Двери